Tandemtúra a Balaton körül az esélyegyenlőség jegyében

Augusztus 11-16 között rendezik meg a Mozdulj! Közhasznú Egyesület 12. Balatont megkerülő tandemtúráját, amely egyedülálló retro hangulatot teremt, és összekapcsolja a kultúrát és a sportot az esélyegyenlőség jegyében.
Az ép és látássérült résztvevők tandemkerékpárokkal indulnak útnak, egymás mögött haladva, ezzel kifejezve az összetartozást, és gyűjtve a közös élményeket. Az egyedülálló kaland lehetőséget ad nekik arra, hogy újabb felejthetetlen pillanatokat éljenek át.
„A túránk során a retro jegyében kapcsoljuk össze a sportot és a kultúrát, különös figyelmet fordítva az esélyegyenlőségre” – nyilatkozta Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke. „A gyönyörű Balaton környezete és a választott helyszínek lehetőséget kínálnak arra, hogy emlékezzünk két kiváló költőnkre. József Attilára a Balatonszárszón tartandó eseményen, majd a Petőfi centenáriumot Révfülöpön sajátos kultúrest keretében ünnepeljük. Célunk, hogy idén is felejthetetlen élményeket nyújtsunk a résztvevőknek, és együtt tapasztaljuk meg újra, milyen erő rejlik a közös együttműködésben.”

Az esemény kiemelt célja az esélyegyenlőség és befogadás népszerűsítése. A szervezők szeretnének találkozni a polgármesteri hivatalok képviselőivel és különböző civil szervezetek tagjaival, hogy az együttműködésük másokat is inspiráljon, és rámutasson az integrált rendezvények fontosságára. Tálos Mónika, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alelnöke hozzátette: „A közös munkánk felhívhatja a figyelmet arra, hogy milyen értékes pillanatokat jelenthet a fogyatékossággal élő embertársaink számára a figyelmünk és törődésünk. Az integrált rendezvények fontosak a befogadás és az esélyegyenlőség előmozdításában.”
Dóka Attila, a túra kulturális nagykövete elmondta: „A Mozdulj! Közhasznú Egyesület egész évben szervez integrált rendezvényeket, és kiemelt eseménye a Balatont megkerülő tandemtúra, amelyhez 2017 óta csatlakozom. Nagy izgalommal várjuk minden évben, ahogy a fogyatékossággal élő embertársaink is, hiszen ők itt tapasztalják meg a Balaton varázsát. Idén is versekkel és versmegzenésítésekkel, valamint egy kis retro hangulattal készülünk. A több mint 200 kilométeres táv megtétele nem kis kihívás, különösen úgy, hogy nem egyedül, versenyszerűen teljesítjük. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület szilárdan hisz abban, hogy az integrált rendezvények  gazdag és inspiráló élményeket nyújtanak mind az épeknek, mind a fogyatékossággal élőknek.”