Tátrai jégtemplom a Tarajkán

A Tátrai jégdóm ismét megnyitotta kapuit. A páratlan – tátrai jégből épített – látványosság megalkotását idén a Szentpétervári Krisztus Feltámadása Templom inspirálta. A jéggyönyörűséget a Magas-Tátrában található Tarajka látogatói november 20-tól csodálhatják meg. A Tátrai jégtemplom felavatása egyben a Magas-Tátra téli turistaszezonjának megnyitása.

A Tátrai jégtemplom már a nyolcadik fejezet a Magas-Tátrában. Alkotója a Szlovák Adam Bakoš, akinek építéskor cseh és szlovák szobrászok segítettek. A 12 méter magas építményhez összesen 1880 db jégtömböt használtak fel, melyek össztömege 225 tonna.

„Egy gyönyörű homlokzat másolatát alakítottuk ki, melyen a templom hat főtornya dominál, a Tátrai jégtemplomban, premiert élvező anyagokkal kiemelve. Az építkezésen összesen 18 szobrász és 12 segéd működött közre” – árulta el Adam Bakoš. Az egész jégtemplom egy 25 méter átmérőjű kupolában van elhelyezve.

Egy külön fejezet volt a kupolák elkészítése, amit Mia Bujňáková és Peter Klíma oldottak meg.

Tekintettel a járványra – a biztonság növeléséhez – a belépési folyosók kialakításával a látogatók folyamatosan és csoportosulás nélkül tudják meglátogatni a Tátrai jégtemplomot. A jég szépségében való gyönyörködés ideje korlátozott lesz, az egyszerre belépő személyek számával együtt, természetesen mindez csak maszkban, melyhez a látogatókat is felelősségteljességre kérik.

A Tarajkán, a jégművészetet rejtő kupolát, siklóvasúttal vagy gyalogtúrával lehet megközelíteni Ótátrafüredről. A látványosság naponta 9 és 16 óra között tart nyitva, a fő turistaszezon és karácsonyi ünnepek során a nyitva tartás ideje hosszabb lesz. A jégtemplomba való belépés a látogatók számára ismét díjmentes.

A tél még egy rendkívüli eseményt hozott a Tarajka étteremben. November 20-án egy speciális, 0 Eurós bankjegy értékesítése indult e kivételes tátrai hely motívumával. A bankjegyen a siklóvasút és a Lomnici-csúcs kerül ábrázolásra, valamint a jégművészet hagyományát a múlt téli Notre Dame jégtemplom fogja emlékeztetni. A 15 000 db-os kiadás egy Anniversary 2020 speciális utónyomtatást is tartalmaz 3000 db bankjegyen.

A Magas-Tátrában a téli örömök élvezésére – síelésre a tátrai lejtőkön, kötélpálya-kirándulásokra, sífutásra vagy kültéri korcsolyapályákra, téli túrázásra – invitálnak. A vállalkozók felkészültek a turisták biztonságos üdülésére minden higiéniai szabványok és intézkedések betartása mellett, és nem csak a hotelek, hanem éttermek, bisztrók és büfék, illetve különböző attrakciók is.

A Tátrai Jégtemplom a Magas-Tátra régió egyik legnépszerűbb látványossága a téli szezon folyamán, és ennek megnyitása szimbolikus bejelentése annak, hogy közeledik a tél.

toptura.hu online
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d.

A kiadásért felel:
Pusztay Sándor ügyvezető igazgató
s.pusztay@kornetas.hu

Felelős szerkesztő: Máté István
mate@toptura.hu

Munkatárs: B. Mezei Éva
bmezeieva@gmail.com

Szerkesztőségi titkár: Bán Imréné
titkarsag@kornetas.hu