toptura.hu hírlevél 2020/44.

Varázslatos tél Kassa Régióban

A kassai régió igazán meg tudja szólítani a téli sportok kedvelőit. Ezen a vidéken számos lesiklópálya várja, hogy a minden szempontból eleget tegyen akár a legigényesebb kívánságoknak is. A régió kiváló választás lehet a magyarországi vendégeknek.

A határ közelében létesített kisebb síközpontoknak előnye, hogy áraik kedvezőbbek, kevésbé zsúfoltak és így biztonságosabbak. Továbbá fokozatosan bővítik a szolgáltatások és a felszereltség körét. Már teljesen megszokott a gyermekmegőrzés, tapasztalt animátorokkal, a sísulik és hódeszkasulik vagy akár a teljes felszerelést is biztosító kölcsönzők.

Eprestető Kassa városközpontjától csupán 16 km-re fekszik, külvárosi központ. Hét felvonója hossza 120–600 méter. A központ három különféle nehézségű lesiklópályát üzemeltet.

Különféle nehézségű pályákat találhatnak a síelők a Ski Telgárt központban is. Itt is hét felvonó található, köztük egy 70 méter hosszú gyermekfelvonó is. A központ két részre oszlik, a Stodolisko inkább a kezdőknek és középhaladóknak való, a Tresník pedig főként a tapasztalt és igényesebb síelőknek ajánlott. A Tresníken van a Felső-Garam-mente egyik legnehezebb pályája. A központban összesen 6,5 km hosszúságú lesiklópálya van, mindhárom fokozatban (könnyű, közepes és nehéz). A pályák csúcsáról a síelők a Király-hegyre nyíló panorámában gyönyörködhetnek. A szabad stílus és a nem karbantartott terepek kedvelőit két freeride zóna várja – két, összesen 2870 m hosszú piros pálya, a nevük Brusnicová és K priepasti, amelyek szintén a Ski Telgárt központhoz tartoznak. A sífutópályák hossza 1000 m. Az egyik közvetlenül a Chmaroš-völgyhíd alatt vezet, amely a nyári szezon egyik leglátogatottabb ipari műemléke.

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) hivatalos lesikló, műlesikló és óriás-műlesikló pályaként tartja számon a Relax Center Plejsy Síközpontot.Öt felvonó és különféle nehézségű pályák látogathatók. A központhoz gyermekfelvonó és kezdő felvonó is tartozik, ehhez kötődik a sísuli és hódeszka-suli szolgáltatás is. A gyermekes családok pihenését tapasztalt animátorok segítik.

Jégmászás és csodás téli tájak

A Szlovák Paradicsom természeti szépségeinek köszönhetően, a látogatók a jégmászást is kipróbálhatják. A jégmászás ideális helyszínei a Száraz-Fehér-völgy (Suchá Belá), a Vöröskolostor-szakadék (Kláštorská roklina), a Sólyom-völgy (Sokolia dolina), a Létánfalvi malom (Letanovský mlyn) vagy a Zejmár-szurdok (Zejmarská roklina).
Felejthetetlen élmény a jégbe fagyott tájban megmászni ezeket az útvonalakat. Izgalmas kirándulás a séta a befagyott Hernád-áttörésen át. Gyalog, futósível vagy korcsolyán is. A sífutás kedvelőinek javasoljuk a Geravy-, Grajnár- vagy a Knola-fennsíkot. A gyalogtúrákat kedvelők megmászhatják a Betléri-kastély közelében magasodó hegyet, a Pozsálló nyergében. Innen megközelíthető a Pozsállói-kilátó vagy egy menedékház a közelében, a visszaút helyett pedig elindulhatunk akár Rozsnyó városába is a zöld jelzés mentén. A szép kilátások kedvelői nekivághatnak a Veľká Knolának vagy a Király-hegynek (Kráľová hoľa).

Két új kilátó épül a Tisza-tó területén

A vízitúrázó kirándulók nagy örömére két új ökoturisztikai létesítmény építésébe kezdett a Békatutaj Egyesület. A két új kilátó kizárólag vízen lesz megközelíthető, és mindkettő Poroszlóhoz közel, a Hortobágyi Nemzeti Park területén kap helyet.

A kétezres években épült korábbi Tisza-tavi kilátók közkedvelt vízitúrás célpontok voltak, de mára kivétel nélkül az enyészetté váltak. Az elmúlt években épült helyettük néhány kisebb-nagyobb kilátó, de a vízitúrázók számára továbbra is hiányt jelent, hogy a hivatalos strandokon és kikötőkön kívül nagyon kevés helyen tudnak kikötni, pihenni.

A vízi túrák esetén nagy szükség van kikötési pontokra, mert sok órán keresztül könnyen elgémberedik a túrázó minden tagja. A megállók építésére a KÖTIVIZIG és a Hortobágy Nemzeti Park szakembereivel együttműködve olyan helyszíneket választottak, amikre kellemes túrákat lehet felfűzni, és ahol változatos panoráma várja a látogatókat.

Az egyik kilátó a Csapói Holt-Tisza partján található szigeten épül, melyen korábban is volt egy népszerű madármegfigyelő torony. Az új kilátó a fáktól kicsit távolabb, a nádasban kap helyet, így láthatóvá válik majd az egész Poroszlói-medence és a Csapói Holt-Tisza. A Békatutaj Egyesület, a projekt megvalósítója, ezen a szigeten már el is készítette az új stéget, ami lehetővé teszi a kulturált kikötést.

Ismét ingyenes Inter Rail bérletek, ha a járványnak vége

A koronavírus-járvány után mintegy 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja – hangzott el Ujhelyi István EP-képviselőtől, a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István korábban elsőként karolta fel azt a két német fiatal aktivistától származó ötletet, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Az elmúlt években több száz magyar fiatal élt a lehetőséggel, a program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés. A program eddigi időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre és közülük több mint 70 ezren kaptak ingyenes vonatbérletet.

Erdészeti munkák Debrecenben a Nagyerdőben

A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete két erdőrészletben megkezdi a közúti és a gyalogosforgalmi közlekedést veszélyeztető fák kitermelését, összegyűjtését és elszállítását.

A Lovasakadémia és a Móricz Zsigmond út közötti frekventált, nagy látogatottságú erdőben számos törzs- és koronatörés, valamint az élet- és vagyonvédelmi szempontból fontos átláthatóság hiánya indokolja a beavatkozást.

A szakemberek természetvédelmi okokból időzítették erre az időpontra a munkát. Nemcsak a veszélyes fákat, hanem egyúttal az erdei életközösséget veszélyeztető fás szárú özönnövényeket (akác, ostorfa, kései meggy) is eltávolítják.

Az erdészek a szükséges engedélyek birtokában kezdik el a fakitermelést, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve. A visszahagyott holt fa az élő erdőt is szolgálja: más fajok és életközösségek (nagy hőscincér, skarlátbogár, fabontó gombák, mohák stb.) számára teremtik meg a létfeltételeket.

A Debreceni Erdészet azt kéri az erdőjáróktól, hogy a munkavégzés idején körültekintően közlekedjenek a Nagyerdőben és kerüljék az ideiglenesen lezárt utakat, erdőrészeket.

Erdész–barlangász összefogás a Bükkben

Az erdészek és barlangászok közös munkájának köszönhetően az ősz végére újjáépült az Ódorvár melletti erdei pihenőhely a Bükkben. A több száz éves történelemmel rendelkező cserépfalusi Ódor-vár kedvelt turistacélpont. Feltételezések szerint a környező terület már a kő- vagy vaskorban lakott volt, de valószínűleg a várfalakat csak a tatárjárás idején építették meg. A Hór-völgy fölé magasodó várat a történelem vihara sokszor idegen kézbe sodorta. Husziták és törökök is dúlták, és foglalták el. Végül a kicsiny vár falai közül Mátyás király Fekete Serege űzte ki az ellenséget, majd örökre lerombolta.

Az egykori várból a Hór-völgy kiválóan ellenőrizhető volt. A kilátás a jelen kor turistáit is elkápráztatja. A fokozottan védett természeti környezet, az északi magas csúcsok, a szűk völgyek, és az Alföldig elnyúló déli lankák egyedülálló körpanorámát biztosítanak a túrázóknak. Országosan ismert és kedvelt túracélpont.

Nevét vélhetően az odorjas (barlangos terület) szóból kapta, mely utalhat az alatta lévő változatos barlangrendszerre. Legismertebb a déli oldalán nyíló Hajnóczy-cseppkőbarlang, melyet minden évben nyári tábor keretében barlangászok kutatnak.

A vár szomszédságában lévő erdei pihenőhelyet sajnos már kikezdte az idő. A barlangászok és az Egererdő Zrt. erdészei közös munkájának és támogatásának köszönhetően mára viszont teljesen újjáépített szerkezettel fogadja a megfáradt túrázókat. Reméljük, hogy a közeljövőben sokan fognak megfordulni a megújított pihenőhelyen, hogy a vár sáncaira felkapaszkodva rácsodálkozzanak a gyönyörű téli erdőre.

(fataj.hu nyomán)

A pihenőhely teljesen újra épült a régi helyén

Kerékpárúton Tatáról Agostyánba

Átadták a Tata központját és az agostyáni városrészt összekötő 4 km-es kerékpárutat.

Az új kerékpárút, a Haranglábtól kezdődően Tata belvárosát köti össze Agostyánnal. Kezdete az Agostyáni út–Egység utcánál (a Vaszary János Általános Iskola főbejáratával szemben) található. A kerékpárút első szakaszán, egészen az Agostyáni út–Bacsó Béla utca kereszteződéséig, ún: nyitott kerékpársávon lehet közlekedni. A beruházás során egy szakaszon a nyitott kerékpársáv, egy szakaszon megemelt kerékpársáv, illetve kerékpárút épült ki. A vasúti átjáró után az Agostyáni úttal párhuzamosan halad a kétirányú kerékpárút, mely az országos közutat három helyen keresztezi. Az aszfalt burkolatú kerékpárút szélessége 2,25 méter, hosszúsága 3376 méter. Az elkészült szakasz vége az Agostyánt jelző közúti táblánál van.

– Az önkormányzatnak régi terve az, hogy egy olyan hálózatot hozzunk létre, amely egyrészt városon belül ad lehetőséget a főbb csomópontok elérésére, másrészt pedig a Tata környéki települések kerékpáros összekötését is megteremti. Régi adósságunk volt, hogy a városközpontból egy védett vonalon, biztonságosan ki lehessen biciklizni Agostyánba, ezért az út építését a Haranglábtól indítottuk, és Agostyán bejáratáig tart. A kerékpárút tovább épül majd, az újabb szakasznak a tervezése már megkezdődött – mondta Michl József polgármester a kerékpárút elkészült szakaszának átadásakor.