toptúra hírlevél 2022/14. – 2022. június 28.

Nyári nyitás a Magas-Tátrában

Június 20-án, nagy érdeklődés mellett, Ótátrafüreden (Stary Smokovec) nyitotta meg képzeletbeli „kapuit” a Magas-Tátra. Ebből az alkalomból a Tátra különböző településein nagyszabású rendezvényeket szerveztek. Nagy érdeklődést vonzott a Gorál-fesztivál, a Csorba-tónál ezrek vállalkoztak kisebb-nagyobb távolságú, nappali és éjszakai futóversenyre, Poprád és Tátralomnic között újraindították a történelmi villamost, a világ legkisebb magashegyének különböző pontjain koncerteket, zenés, táncos rendezvényeket tartottak. A Magas-Tátra nyári időszakában Tátralomnic, Csorbató és Ótátrafüred, a három legismertebb tátrai település komplex hátteret kínál minden turizmust és magashegyi környezetet kedvelő számára.

Fotó: Bognár Tamás

A magashegyi túrákra való indulást a hegyek látogatói korszerű kötélpályákkal könnyíthetik meg maguknak, melyek felszállítják őket Csorba-tó mellől a Szoliszkó menedékházig, Ótátrafüredről a Tarajkára vagy Tátralomnicból a Kő-pataki-tóhoz. Önálló fejezetnek számít a Lomnici-csúcsra, a Tátra második legmagasabb csúcsára való kötélpálya-kirándulás. A?legmagasabban fekvő kávézón kívül a rendkívüli élményekre vágyó látogatók kipróbálhatják az „Éjjel a Lomnici-csúcson szállást” a két apartman egyikében.
Egyedülálló gasztronómiai élmények a vendégekre a Kő-pataki-tónál várnak. A finom ételeket és a rendkívüli légkört a vendégek a Galéria Encián kilátótornyában is élvezhetik, ahol a tátrai csúcsokban is gyönyörködhetnek. Azok a romantikus lelkek, akik ennél többre vágynak, akár a csillagok alatt is vacsorázhatnak. Ez az élmény egy kötélpálya-utazással kezdődik a Kő-pataki-tónál, és kitűnő vacsorával folytatódik a Panorama étteremben, ahonnan akár a fényes csillagokat is megfigyelhetik az éjszakai égbolton. A kulináris élmények már hagyományos helyszíne a Humno restaurant Tátralomnicon, amely hétvégenként a végtelen éjszakai szórakozás közkedvelt helyszíne is.
Ha már szóba került a szórakozás, nem szabad elkerülni a poprádi AquaCity élményfürdőt sem, amely termálvizes külső- és belső medencéivel, csúszdáival, szaunáival, vízi attrakcióival egész napos programot biztosít fiataloknak és időseknek egyaránt.

Fotó: Bognár Tamás

A legkedveltebb tátrai attrakciók közé tartozik a csónakázás a Csorba-tavon, melynek 150 éves hagyománya van. A vendégek számára az új mólón nemcsak stílusos faladikok, hanem egy esküvői vagy üvegpadlózatú csónak is rendelkezésre áll. A „bakancsos turistáknak” kedvenc túrahelye, amikor a Kő-pataki-tótól nekivágnak a hegyoldalnak, és egészen a Tarajkáig gyalogolnak a kiépített turistaúton. A panorámás út közben arra is van lehetőség, hogy mielőtt a Magistrálén a Tarajkára (Hrebjenok) érnének a Rajner-kunyhóban vagy a Zamkovszky-menedék házban enyhítsék szomjunkat.

„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat 2022. július 2-10- e között várja az érdeklődőket kilenc különböző helyszínen, idén a 19. alkalommal. A rendezvénysorozat fő célja az erdő, a zene, a művészet erejével a résztvevőket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. A „Muzsikál az erdő” értékei – a fenntarthatóságra nevelés, a helyi közösségek megerősítése, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel harmóniában való létezés – aktuálisabbak, mint valaha.

Fotó: muzsikalazerdo.hu

Különleges erdei helyszínekre hívják a rendezvényre érkezőket, ahol a család valamennyi tagja talál számára élményprogramokat, feltöltődési lehetőséget. Várják a régi ismerősöket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket az ingyenes programokra.
Aktív gyalogos, kerékpáros, lovas túrákkal is megközelíthetők az erdei programhelyszínek. A Príma, Nógrádikum és Nívó Díjjal rendelkező rendezvényen a szakvezetéses erdei sétákkal jutunk el a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre, ahol országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. Nem maradt el az erdei sport, a színvonalas zenei és kézműves gyermekprogram, a helyi termelők bemutatkozása, a fenntartható gazdálkodás példák bemutatása. A természethez kötődő „Muzsikál az erdő”-s pályázatok – fotó, irodalom és gyermekrajz – a rendezvény oszlopos tagjaivá váltak. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” minden nap más-más településen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

Fotó: muzsikalazerdo.hu

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok helyszínei: Pásztó – Mátrakeresztes, Salgótarján – Eresztvény, Szentkút, Szurdokpüspöki, Tar, Gyöngyöstarján – Fajzatpuszta, Gyöngyös – Sástó, Fülek – F’ilakovo, Gyöngyöspata – Nagyparlag.
A „Muzsikál az erdő”-n üdvözölhetjük az Egri Szimfonikus Zenekart, az In Medias Brass rézfúvós együttest, a Duna Művészegyüttest, a Szent Efrém Férfikart, Csík Jánost, Horgas Esztert, Szalóki Ágit, Fassang Lászlót, Szokolay Dongó Balázst, Boros Misit, Pál István Szalonnát és bandáját, a Misztrál Együttest, a Hot Jazz Bandet és hosszan sorolhatnánk …
Program: www.muzsikalazerdo.hu

Megjelent a HTM magazin júniusi száma!

Folyamatosan változó világban élünk. Sokan vagyunk, akik ebben a rohanó tempójú világban hétvégeken, szabadságok ideje alatt ki akarunk szakadni a városok falai közül, és ennek a cselekvési pontként kitűzött célnak mi más lenne a helyszíne, mint a sokunk által szeretett, gyönyörködtető természet. Az a vidék, amely a maga sokszínűségeivel, hegyeivel, lankáival, vizeivel, épített, kulturális örökségeivel túrázásra, hegymászásra vagy éppen napjainkban oly divatos kerékpározásra alkalmas.
A tizennyolc évvel ezelőtt útjára indított, formájában, tematikájában többször változott magazin írásaival a természetkedvelőknek, a szabadidő hasznos és aktív eltöltését célzó embereknek szeretnénk továbbra is érdekes helyszíneket bemutató, egyéni és családi programokban partnerei lenni.

Fotó: Kornétás Kiadó

Szerkesztési elveink alig változtak. Továbbra is elsősorban a hegyet járó embereknek kínálunk különböző lehetőségeket a túrahelyek bemutatásával, nyáron a gerinctúrázóknak, télen a síelőknek, jelzett utakat a bakancsos turistáknak, cseppköves barlangokat a mélybe vágyóknak, fodrozódó vizeket a vízi sportok szerelmeseinek, jól kiépített kerékpárutakat a bringásoknak. Szeretnénk, ha Önök továbbra is állandó olvasóink lennének, és ha tetszett a HTM, fizessék elő, és ajánlják barátaiknak, családtagjaiknak, ismerőseiknek.
A lap megvásárolható, előfizethető a Kiadóban: Kornétás Kiadó Kft.: titkarsag@kornetas.hu
Pusztay Sándor főszerkesztő

www.slovakia.travel