toptúra hírlevél 2022/25 – 2022. november 28.

Tobozszüret a Folly Arborétumban

Idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai. A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra. A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le.

Idén részben alpintechnikával, részben kézi szürettel történt a tobozok betakarítása. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.
A kertlátogatók az idei évben először egy pecsétgyűjtő programon is részt vehettek. A játék során a látogatóknak a szüretbe bevont fákat kellett megtalálniuk, ahol pecsétet gyűjthettek. Az összegyűjtött pecsétekért a Folly Arborétum egy ajándék ciprusmagonccal ajándékozta meg a vendégeket. A játék nagyon népszerű volt a látogatók körében, így több, mint száz ciprusmagonc talált új tulajdonosra.
A Folly munkatársai az eseményen vezetett kerti sétán meséltek az arborétum és fáinak történetéről, emellett lehetőség nyílt a kert tobozainak, terméseinek megtekintésére, és a gyermekek is változatos programokon vehettek részt. A szüret napján a Folly ajándéktobozokkal is kedveskedett a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhattak. Délután, a tobozszürethez kapcsolódóan Boróka borkóstoló várta az érdeklődőket.

A tobozszürettel a téli hónapokra sem ér véget a Folly programjainak sorozata, hiszen az Arborétum egész évben várja a látogatókat színes, az összes korosztálynak kínált programpalettájával, szezonális rendezvényeivel. A Folly munkatársai folyamatosan dolgoznak a kert fejlesztésén: a növényállomány gyarapításán túl, új helyszínek és ágyások kialakításán, az útvonalak akadálymentesítésén, emellett hamarosan teljes pompájában megcsodálható a kert fényfestése is.

Jégtemplom Tarajkán

A Magas-Tátrában tizedik alkalommal építették fel a Tátrai jégtemplomot, amely az egyik leglátogatottabb tátrai téli látványosság. Az idei jég építmény egy egyedülálló vallási épület – a Jeruzsálemi Szent Sír-templom.  
„A művészek ügyes kezeinek köszönhetően Adam Bakoš vezetése alatt egy olyan építmény keletkezett, amely rengeteg szimbolikát rejt magában. A fájdalom útjának szimbóluma, amelyet Jézus tett meg a keresztúton, különböző világi felekezetek kápolnáival szemléltetett béke szimbóluma és egyúttal a látogatók bátorságának szimbóluma, mivel a Tátrai jégtemplom eddigi történelmében most először lépnek az építmény jégfalai közé.“ – mondta Lukáš Brodanský, a Magas-Tátra hegyi központ vezetője.

A 225 tonna jégből felépített Tátrai jégtemplom a nyilvánosság számára november 17-től nyílt meg. „A Magas-Tátrában ez számunkra egyúttal a téli turisztikai szezon szimbolikus megnyitása. Annak ellenére, hogy az idegenforgalom az utóbbi években egyáltalán nem egyszerű, mindannyian hisszük, hogy a tél nem csak több örömet, hanem turistát is hoz számunkra. Mindent megtettünk azért, hogy a Tátrába síelni és relaxálni ne csak Szlovákiából jöjjenek a vendégek, hanem további hagyományos országokból is, mint Csehország, Lengyelország, Magyarország.“.
A Tátrai jégtemplom Tarajkán épült fel immár tízedik alkalommal. Az előző években a Tarajka látogatói olyan világhírű épületek hasonmásait csodálhatták meg, mint a Szt. Jakab-katedrális Santiago de Compostelában, Krisztus feltámadásának temploma Szentpétervárban, a Notre Dame katedrális Párizsban, a Sagrada Familia Barcelonában, a Szt. Péter bazilika Rómában, vagy a Bernini-oszlopcsarnok, stb. 
Tarajkára siklóvasúttal lehet feljutni Ótátrafüredről, vagy gyalog egy kijelölt turista útvonalon. A Tátrai jégtemplom minden nap nyitva tart, egészen a Húsvéti ünnepekig (2023.4.16-ig).
Információ: www.regiontatry.sk és www.vt.sk

A legvirágosabb településeink

Kiosztották az idei, a 29. Virágos Magyarország nyerteseinek díjait: Debrecen, Makó, Zalakaros és Gyugy a legvirágosabb települések. Rekordszámú jelentkezés mellett 339 önkormányzat – köztük 32 határon túli jelentkező – összesen 439 pályázatát bírálta el a szakmai zsűri.
A nagyvárosok kategóriájában Debrecen, a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül pedig Makó képviselői vehették át a fődíjat. 

Zalakaros lett a fődíjas ezer főnél népesebb kisváros, a legkisebb falvak közül pedig Gyugy lett a legvirágosabb település. A Miniszterelnökség különdíját két kategóriában Cegléd és Balatongyörök érdemelte ki, a Belügyminisztérium több díja között jutalmazta a legvirágosabb budapesti kerületet, amely idén a X. kerület lett. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjával pedig Kecskemét és Telkibánya lett gazdagabb.
A szakmai zsűri  kiemelte, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával.