toptúra hírlevél 2023/16 – 2023. július 31.

Így védekezik Bécs a hőség ellen

A hőség elleni akcióterv segítségével Bécs hosszú távon megpróbálja elkerülni, hogy felforrósodjon a város, rövid távon pedig a már kialakult magas hőmérsékletet igyekeznek enyhíteni. A bécsi erdők, parkok és kertek mellett a természetes fürdőhelyek és strandok biztosítanak felfrissülést a forróságban. A Bécsi Erdő hűsítő hatása például mintegy 23 millió klímaberendezés teljesítményével egyenértékű, az erdők nélkül 6 fokkal lenne melegebb az osztrák fővárosban. Ezen kívül több mint ezer park és 1.300 friss, hideg ivóvizet adó ivókút található városszerte – a kicsiket pedig várják a vizes játszóterek.

„Intézkedéseinkkel szeretnénk a lakosságot a lehető legjobban megvédeni a hőség negatív egészségügyi hatásaitól. Fontos, hogy a bécsiek a szabadban, közterületen gyorsan és egyszerűen le tudják hűteni magukat. Erre a város számos lehetőséget kínál” – mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs klímaügyekért felelős városi tanácsnoka.
Hogy a sűrűn beépített területek is egy kis lélegzethez juthassanak a forróságban, párakapukat telepítenek, és a történelmi szökőkutakat is felújítják és üzembe helyezik. A „hűsölő zónák” kísérleti projektben pedig nyilvános, hűtött helyiségekben kínálnak pár órányi pihenést és kikapcsolódást azok számára, akiknek ez otthon nem elérhető.

Bécs megújult Hőségtanácsadó honlapján számos tipp és tanács olvasható a forróság miatt kialakuló problémák megelőzéséhez. Ezen kívül az 1450-es központi telefonszámon már egészségügyi tanácsokat és tippeket is lehet kérni a hőségben tapasztalható tünetekkel kapcsolatban. A hét minden napján 24 órában hívható hotline-on keresztül szakképzett ápolók és egészségügyi szakemberek segítenek például felismerni, hogy a tünetek alapján esetleg kiszáradásról vagy éppen napszúrásról van-e szó. Azt is tisztázzák a telefonálóval, hogy elég-e otthon kezelni a tüneteket vagy érdemes orvoshoz fordulni, de arról is információt tudnak adni, hogy merre van a legközelebbi hűvös hely. A város okostelefonos alkalmazása, a Stadt Wien-App push-üzeneteken keresztül értesíti felhasználóit a várható hőhullámokról és hasznos információkkal, egészségügyi tanácsokkal látja el őket, hogy tudatosan felkészülhessenek az időjárási körülményekre.

Irodalom a kertben, koncertek a dombon

Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal várja a látogatókat a Margófeszt. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnyugatibb csatlakozott településén, Szentgyörgyváron, a Balatontól negyedórára változatos kulturális programokkal várják a látogatókat. Lesznek koncertek, irodalmi programok, slam poetry, kiállítás és filmvetítések rendhagyó helyszíneken, elismert művészek tolmácsolásában.

„A Margófeszt egy kicsi kulturális fesztivál nagy élményekkel, amit a helyszínt adó Szentgyörgyvár lakóival közösen hoztunk létre” – mondta Valuska László fesztiváligazgató. „Itt minden megvan, ami egy fesztiválban a legjobb, elindulunk délután egy beszélgetésre, éjjel a koncert vagy a film után már a csillagokat nézzük, a kettő között pedig változatos programokkal, emberekkel, kulturális tájakkal és helyi ízekkel lehet találkozni a falut járva.”
A slam poetry szerelmesei a fesztiválon a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban többek között Horváth Kristóf (Színész Bob) és Simon Márton workshopjain tanulhatják a műfajt, a templomkertben délután irodalmi beszélgetések lesznek Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával és Visky Andrással, a nyári olvasmányokat kedvezményesen a Bookline Teraszon lehet majd beszerezni.

Éjszakánként bemutatják a Hat hét, a Kojot, valamint a Magasságok és mélységek című filmet, a templomban pedig komolyzenei koncertek zárják majd a napot. A fesztiválon résztvevők a Szeretünk Zala Egyesület vezetésével megismerhetik a helyszínt adó régió különlegességeit, kenuzhatnak a Kis-Balatonon, rizling kóstolón vehetnek részt Reziben, megtanulhatják a grillázs, vagy a legendás zalai cukorperec készítésének titkait, éjszakánként pedig egy csillagász segítségével fedezhetik fel a különlegesen tiszta zalai eget.
A gyerekeket a fesztiválon bábelőadás és játszótér várja. A programokra való eljutást Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítik.
További információ a helyszínről, szállásról, közlekedésről: http://www.margofeszt.hu/hu/cikkek/margofeszt-tudnivalok

További információk: http://www.margofeszt.hu/hu * facebook.com/margofeszt * instagram.com/margofeszt 

Gömör és Kishont gótikus templomai várják látogatóikat

A kivételes freskókkal rendelkező középkori templomok a növekvő közérdeklődés ellenére régóta küszködnek nyitvatartásukkal. A kassai és a besztercebányai önkormányzati régió támogatásának köszönhetően a tizenkét templom, amelyek tavaly óta viselik a rangos Európai Örökség címet, most először nyitotta meg kapuit a látogatók előtt meghatározott nyitvatartási időben.

A rozsnyói, a révfülöpi és a rimaszombati járásban nagyszámú szakrális műemléket találunk, amelyek Szlovákia legjobb minőségű középkori műemlékei közé tartoznak. A templomok belseje ritka freskófestményeket rejt, amelyek története a 13. és 14. századra nyúlik vissza. A templomok falain található festmények története a nemesi családokhoz, a német bányászkolonizációhoz, az akkori olasz városállamokkal való diplomáciai kapcsolatokhoz és a későbbi reformációhoz kapcsolódik.

Az Európai Örökség cím projekt hosszú távú stratégiájának része, hogy a címet viselő tizenkét templomot hozzáférhetőbbé tegye. Ezért a Gótikus Út Egyesület az egyházközségekkel, plébániákkal és az önkormányzatokkal együttműködve, a Kassai Önkormányzati Kerület és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület anyagi támogatásával, megoldást hozott rendszeres nyitvatartási idő formájában a nyári hónapokban.
Júliusban és augusztusban a Csetneki gótikus körút nyitott kapukkal várja a látogatókat a Rozsnyói kerületben a Csetnek, Gecelfalva és Martonháza evangélikus templomokban, valamint a pelsőci református templomban hétfőtől szombatig 9:00-16:00 óráig, vasárnap 12:00-15:00 óráig (kivéve Pelsőcön, ahol vasárnap 13:00-16:00 óráig tart nyitva a templom).
A Nagyrőcei és a Rimaszombati járásokban az úgynevezett Jolsvai és Rimai körutakon az érdeklődők szerdától szombatig 10:00 és 16:00 óra között látogathatják a rimabrézói, a kiétei, a karaszkói és a kövi evangélikus templomokat, valamint a süvetei és a hizsnyói katolikus templomokat. A gömörrákosi katolikus templom szombatonként 10:00 és 16:00 óra között látogatható, más időpontokban előzetes időpont egyeztetése ajánlott. A rimabányai templom a folyamatban lévő felújítás miatt ideiglenesen zárva van a nagyközönség előtt.
A belépődíj önkéntes, és a helyi egyházközségnek marad a kulturális örökség fenntartására.

A több mint 600 éves freskókkal díszített gótikus templomok a Gömör és Kishont régió egyik fő turisztikai látványosságává szeretnének válni. Az e műemlékek falain látható bibliai vagy világi történetek a különösen magas színvonaluk miatt érdekesek, főként az olasz freskófestészeti iskolához való kapcsolódásuk miatt, valamint azért, mert számos olyan templom van, amelyben ez a sajátos művészet ma is egyedülállóan megőrzött formában megtalálható.
A Gömör és Kishont régióban található gótikus templomokról vagy a templomokkal kapcsolatos eseményekről naprakész információk a www.gotickacesta.sk/hu weboldalon, a Gótikus út Facebook profilján, valamint a GEMER regionális turisztikai szervezet profilján találhatók.