toptúra hírlevél 2023/23 – 2023. november 6.

Fiatal Borfesztivál Pozsonyban

A november 10-én és 11-én Pozsonyban megrendezésre kerülő Fiatal Borfesztivál idén a Prímás tér közelében lévő udvarokra is kiterjed: zenével, finom ételekkel és különösen a pozsonyi borászok idei szüretéből származó fiatal borok kínálatával várják az érdeklődőket. A fiatal borokat frissesség és könnyedség jellemzi, és ajánlott gyorsan inni, ideális karneválokra. A fesztivál, amelyen három pozsonyi borászszövetség borászainak fiatal borai szerepelnek, a fővárosi borkészítés hosszú hagyományát követi. A kétnapos rendezvényre külföldről érkező látogatókat is várnak.

Míg a szomszédos Csehországban és Ausztriában az idei szüret első borai Szt. Marton napon nyílnak meg, addig Szlovákiában már november első hétfőjétől kaphatók. Tavaly a fesztivált a Prímási Palota udvarán tartották, ezúttal a Prímás térre és a mellette lévő udvarokra terjesztik ki. A Devín, Vajnorsky és Raca borászatok borászai a Szent Mihály udvaron találhatók. St. George’s, egy gasztronómiai zóna őszi specialitásokkal, de vegán kínálattal is, Ján Nepomucky udvarán várja a vendégeket.

Az eseményen a Pozsonyi Városi Galéria is részt vesz. Pénteken a Mirbach-kastély udvarán 17:00 és 22:00 óra között Adam Kvasnica DJ szettje és a Víno zpod vulkanu egyesület minőségi szlovák borai várják a vendégeket. A Pozsonyi Városi Múzeum mindkét fesztiválnapon 20:00 óráig meghosszabbítja nyitvatartási idejét. Szombaton a Szlovák Köztársaság Nemzeti Borszalonja is nyitva tart. A látogatókat végigvezetik a teljes borútvonalon, megállva az egyes udvarokon. Pénteken és szombaton 19:00 és 21:00 órai kezdettel utcabált tartanak a Prímás téren. A hagyomány szerint az adott év terméséből származó bort egyházi méltóság áldja meg. A fiatal borokat a fesztivál első napján áldják meg.

A városi tematikus séták egész éves ciklusában a Fiatal Borfesztivál keretében három különleges borhagyomány témájú műsorral bővül. Szombaton 14:00 órakor Ivan Chylák idegenvezető vezeti a vakokat és gyengénlátókat Mária Terézia és a pozsonyi bor nyomában, 14:30-kor Iveta Simove idegenvezető mutatja be a pozsonyi borutat a siketek számára egy szlovák jelnyelvű tolmács kíséretében. A meghallgatás résztvevőinek azonos nevű túrája 16 órakor kezdődik. A séták ingyenesek, csak fel kel iratkozni a www.bkis.sk/randesmestom honlapon. A programon való részvétel magyar idegenvezetővel is lehetséges.

Árpád-kori pálos kolostorra bukkantak a régészek

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézetének szakemberei önkéntesek segítségével sikeresen azonosították a sokat keresett Insula Pilup Sanctae Helenae templomát és magát a remeteséget Taliándörögd határában. Ezzel a legkorábbi, még tatárjárás előtti Árpád-kori remeteség került elő, mely érintetlen, zárt egységként vizsgálható lelőhelyként és kolostortájként, közelebb jutva a rend korai történetének alaposabb megismeréséhez.

A pálos szerzetesrend első, és megalakulása szempontjából legfontosabb dokumentuma Pál veszprémi püspök 1263-ban folytatott látogatása. Ennek nyomán született egy levél, amiben felsorolta a rendhez kapcsolódni kívánó remeteségeket, és azok vagyonát. Ebben az első helyen az Insula Pilup Sanctae Helenae szerepel, aminek az azonosítása a kutatók több nemzedékének adta fel a leckét. „Találtunk egy helyszínt, amelyről a vizsgálatok során kiderült, hogy tökéletesen ráillik a leírás minden eleme, és van hitelesítő leletanyag is” – mondta Papp Attila, a Nemzeti Régészeti Intézet ásatásvezető régésze.Az idén tavasszal indult kutatást a Veszprém vármegyei önkéntes, Sütő Krisztián kezdeményezte. Ő volt az, aki talált egy 1827-es térképet, amelyen a Rudera St. Helena felirat szerepelt a hely megnevezéseként. A középkori falvakra és templomokra specializálódott kollégájával, Kaszás Zsolttal megkeresték a területet, fotóanyagot készítettek. Ezt követően értesítették Papp Attilát. Innentől már a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének vezetése alatt folyt a kutatás.Az eredményes terepbejárás és műszeres kutatás után a területet megtisztították. Ennek köszönhetően jól láthatóvá váltak a templomépület saját omladéka alatt lévő maradványai, valamint látható részként az északi fal mintegy hetven centiméter magas falmaradványa. A geofizikai mérések szerint egy kisméretű, az Árpád-kori templomokhoz hasonló nagyságú épülethez tartozott. Ennek az omladéka a helyszínen maradt, nem szóródott szét, alapozása feltehetően szintén érintetlen.A templomot a felszíni adatgyűjtés szerint zsindelytető fedhette, a területét valószínűleg fakerítés övezte. Erre utal az omladék megállása a meredély felett egy vonalban, amelynek alsó vonalában sorban kerültek elő az ehhez tartozó szögek. Előkerült egy két részre tört gótikus kulcs is a földhíd szigeti bekötésénél, ahol feltehetően a terület bejárata lehetett.

Az apró kiemelkedést, ahol a templom állt, három oldalról víz vette körül, tulajdonképpen egy mesterséges földhíddal elérhetővé tett, szó szerinti értelemben vett sziget volt. A kutatók azonosították annak a remeteség helyét is, ahol feltehetően a remeték laktak. A helyszűke miatt legfeljebb ketten, hárman lehettek egyszerre a szigeten. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a későbbiekben, a pálos rend virágzása idején miért hagyták el ahelyett, hogy átalakították volna: egyszerűen nem volt hová bővíteni. A templommaradvány és a remeteség feltárására a tervek szerint a közeljövőben kerülhet sor.

Kezdődnek a karácsonyi vásárok Bécsben

A melegrekordok és kora őszies időjárás ellenére az osztrák főváros rendületlenül készül a karácsonyi szezonra. A Bécsi Városháza és a Schönbrunni Kastély előtt már áll a karácsonyfa és épülnek a standok is. Az adventi időszakban Bécs minden nagyobb tere és bevásárlóutcája karácsonyi pompába öltözik – nincs ez másként idén sem.

A Grabenen már szerelik a híres díszkivilágítást, a Bécsi Városháza előtt pedig már a múlt héten a helyére emelték Európa egyik legismertebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt karácsonyfáját. A 115 éves, 28 méter magas fenyőt ezúttal Dél-Tirol ajándékozta az osztrák fővárosnak és 2023. november 10-én gyúlnak ki rajta az ünnepi fények. A karácsonyi vásár szervezői idén is folytatják a tavaly kipróbált koncepciót, vagyis családbarátabb, szellősebb és ökológiailag fenntarthatóbb lesz a vásár. Vagyis a gasztronómiai standoknál kínált italok és ételek 75 százaléka megfelel a bio minősítés kritériumainak, regionális és szezonális.
A Bécsi Városháza előtti téren felállított 100 standnál idén is főként ausztriai kis- és középvállalkozásoktól származó termékek között bogarászhatnak a látogatók – a választék az illatos gyertyáktól és kézműves szappanoktól az ékszereken és karácsonyfadíszeken át a kerámiákig és mézeskalács-szívig terjed. Az elárusítóhelyeket a karácsonyfa körül idén szellősebben állítják fel, hogy a látogatóknak több helye legyen, az elrendezésük pedig kanyargó utcácskákat idéz majd. Szintén fontos újítás, hogy a szokásos mosdók mellett konténervécéket is felállítanak, így rövidebb lehet majd a sor a vécéknél.

A terület északi része most is karácsonyi mesevilággá változik: ismét lesz világító szívekkel feldíszített fa, Puszi-pont, hagyományos körhinta és gyerekkuckó, ahol a kicsik ajándékot készíthetnek és játszhatnak. Aki az evés-ivás után szívesen mozogna egyet, az megteheti ezt a terület déli részén található 3.000 négyzetméteres korcsolyapályán, amely – a karácsony után bezáró standokkal ellentétben – egészen 2024. január 7-ig tart nyitva.
A főúri pompa kedvelőinek ott a Schönbrunni Kastély előtti karácsonyi vásár, amelyet 30. alkalommal rendeznek meg, vagy a barokk kulisszáival és minőségi kézműves termékeivel lenyűgöző karácsonyi falu a Belvedere-nél. Aki a nyüzsgés helyett jobban kedveli a meghitt hangulatot és az eleganciát, annak a Gartenpalais Liechtenstein karácsonyi vására lehet a jó választás.
A tradíciókat követi a Freyungon az Altwiener Christkindlmarkt, az Am Hof karácsonyi vására és a Stephansdomnál található karácsonyi vásár is. A kézműves termékek rajongóinak és a fenntarthatóság elkötelezettjeinek pedig a Spittelbergi karácsonyi vásárra és a Karlsplatzon lévő Art Adventre érdemes kilátogatniuk. Utóbbiban kizárólag bio ételeket és italokat kínálnak a gasztronómiai standoknál.
A bécsiek szívesen találkoznak ilyenkor a Maria-Theresien-Platzon található karácsonyi faluban is, a családosok pedig az Universität Wien Campus-án, mivel itt lehet curlingezni is, a kicsiket pedig gyermekvasút és nosztalgia-körhinta várja.
Sok-sok zenével – a gospeltől a soulon át a popig – és élő koncertekkel készül a bécsi Práter (Riesenradplatz), a Messe Wien Alm Adventje pedig hütte-feelinget kínál, ahol ajándék-, ínyenc-, rendezvény- és családi falu várja a látogatókat. Aki pedig megcsömörlött a karácsony előtti időszak mézeskalács-illatú mesevilágától, az a MuseumsQuartier belső udvarán felállított MQ Wintergartenben pihenheti ki az advent megpróbáltatásait látványos művészeti és fényinstallációkkal, curlinggel és távirányítós autók versenyével.