toptúra hírlevél 2023/7 – 2023. március 27.

Pannon Alpok teljesítménytúrák a Kőszegi-hegységben

A Pannon Alpok teljesítménytúrák a Kőszegi-hegységben öt távon mutatják be annak alpesi vidékét és látnivalóit: csipetnyi Alpok-hangulat Pannónia földjén!
A Kőszegi-hegység varázslatos, egyedi tájegysége, klímája, növény- és állatvilága várja felfedezőit. Bércek és völgyek, kilátók és panorámák, kápolna és kastély, stájer házak és források, pincesor… No és egy jóféle hangulatos kocsma.

A túranap időpontja: 2023. április 22. szombat
A rajt ideje: 7 és 11 óra között (távtól függően).
Rajt és cél helyszíne: Hattyú Büfé (Kőszegen, a Csónakázó-tó mellett).
Választható túratávok: 5 / 10 / 20 / 30 / 42 km.
A túrára nevezés a rajt helyszínén lesz. A rendezők, a nagyobb (10 fő feletti) létszámú csoportok, társaságok, baráti körök, iskolai vagy egyesületi csapatok előzetes létszám jelzését köszönettel veszik.
A tájékozódás megkönnyítésére – természetesen – a rendezők adják a megszokott itiner-füzetet is, színes térképvázlattal és az útvonalat részletes szöveges leírással.
Az esemény az Ötpróba Párizsba kihívásnak, az Észak-Dunántúli Kupa sorozatnak és az IVV-túramozgalomnak is része.

A Vasi Vándorok Sportegyesület 2020-ban alakult Szombathelyen. Az alapítók szándéka egy közösség létrehozása volt, akik szeretik a természetet. Gyakran, és szívesen mennek ki oda gyönyörködni, feltöltődni – de sportolni, túrázni is. A teljesítménytúrázást akkor már évek óta nem csak űzték, de mint rendezők is művelték.

A 2022-es évben mind az öt kiírt túrájukat sikeresen, szép létszámmal rendezték meg. Április végén a Pannon Alpok teljesítménytúra a Kőszegi-hegység alpesi jellegét mutatja be, szeptemberi „párja” a Jurisics teljesítménytúra ugyanott, de egészen más időben, irányokból és részeken kínál élményt.
Június utolsó szombat éjszakája a Kőszegi Csillagoké: a sikeres esemény alapja egy remek fejlámpás kaland. Októberben Szombathely és a Pinka-szurdok környéke következik (Colonia Savaria és Pinka-túrák), december végén pedig a hagyományos vezetett Évzáró túranap mutatja be a Kőszegi-hegység rejtett, ismeretlen értékeit.
További, naprakész információk a vasivandorok.hu oldalon.

Fa járgányok egy zöld jövőben

Vincent Callebaut ökoépítész bemutatja a Timber Mobilities című legújabb spekulatív ábrázolását a „zöld jövőről”. Ez a kutatás-fejlesztési projekt a közlekedés optimalizálásának módjait helyezi előtérbe, és a hagyományos 3D modellezést, a mesterséges intelligencia felfedezéseit és az utólagos művészi rajzolást ötvözi. Az eredményül kapott látványterv rendkívül esztétikus, ugyanakkor ökológiai jellegű, faalapú járművek sorát tárja elénk.

„Helyváltoztató mozgásunk a jövőben változatosabb, megosztottabb, intelligensebb, tisztább és zöldebb lesz” – írja Callebaut. „A városoknak ismét az emberekért, nem pedig az autókért kell lenniük, védve a környezetet. A világ nagyvárosaiban a mobilitás 52%-a még mindig autóval történik. Egy olyan multimodális tömegközlekedési kínálat kifejlesztése érdekében, ahol a közös használat felváltja a tulajdonjogot, építészcsoportunk 5 prototípust képzelt el lágy és kollektív járművekből, amelyek a békés és környezetbarát mobilitást biztosítanak a szárazföldön, a levegőben és a vízen.”

Koncepcióautóival összhangban az építész bemutatja a Timber eBIKE-ot, amely aerodinamikus geometriával, egyszerűsített sebességváltóval, integrált pilótafülkével, valamint tengely-, kerékagy- és küllők nélküli kerekekkel büszkélkedhet, amelyek forradalmasítani fogják a mindennapi ingázást. A javasolt kerékpártervezés könnyebb, új hibrid szerkezetekkel, amelyek egyik fele kereszthuzalozott fából, a másik fele pedig a vezetőképesség érdekében grafénből áll. „A városban a kerékpárok felszabadítják a forgalmi sávokat, korlátozzák a környezetszennyezést, és geolokációs önkiszolgálásban osztják meg őket. A pedálozás továbbra is az egészség megőrzésének egyik módja, de a kormányok számára valódi közegészségügyi politikát is jelent, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket és az elhízással kapcsolatos problémákat” – teszi hozzá Callebaut.

20 éve muzsikál az erdő

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Fő célja nem változott: az erdő és a zene, a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Hiszen ha „Muzsikál az erdő”, akkor „jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”! Idén 4 térségben jelentkezik a rendezvény. Az év első eseménye új helyszínként „Muzsikál az erdő” a Szatmár-Nyírségi homokháton április 21-23-án a Baktalórántháza melletti erdőben és Partiumban, Nagykárolyban, valamint Mezőfényen várja az érdeklődőket.

A „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban május 20-21-én szerveződik Kecskeméten, a Vackorvár Erdei Iskola területén a Nyíri erdőben, valamint Lakitelek – Tőserdőn. Az év legnagyobb eseménye a „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok kilenc napos programfolyama július 1-je és 9-e között kerül megrendezésre. Ősszel pedig a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében szeptember 30-án és október 1-jén Gyula térségében, Gyula – Városerdőn, valamint Nagyvárad közelében Püspökfürdőn szerveződik.
A szervezők hűek maradnak hagyományos elveikhez: „különleges erdei helyszínekre hívjuk a rendezvényre érkezőket, ahol a család valamennyi tagja talál számára vonzó és tartalmas feltöltődési lehetőséget. Várjuk a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket ingyenes programjainkra. A Príma, Nógrádikum és Nívó Díjjal, „Minősített Fesztivál” címmel rendelkező rendezvény valamennyi napján lélekben felkészülünk a szakvezetéses erdei séta során a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre, ahol országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt.

Nem marad el az erdei sport, a színvonalas zenei és kézműves gyermekprogram, a helyi termelők bemutatkozása. Megismerkedhetünk a fenntartható gazdálkodás példáival, valamint tudományos ismeretterjesztő előadásokon bővíthetjük tudásunkat az erdő és a természetvédelem témakörében. A természethez kötődő „Muzsikál az erdő”-s pályázatok – fotó, irodalom és gyermekrajz – a rendezvény oszlopos tagjaivá váltak. Az idei évfordulóhoz kapcsolódóan zeneszerzői pályázatra is hívjuk a klasszikus zene alkotóit. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” minden nap más-más településen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit. A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok tervezett helyszínei pl. Gyöngyös – Sástó, Gyöngyöspata, Szurdokpüspök, Pásztó – Mátrakeresztes, Salgótarján – Eresztvény, Tar – Fenyvespuszta. Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a 2023-as év „Muzsikál az erdő” rendezvényeire. Ünnepeljük együtt a jubileumot!”
Részletes információ: www.muzsikalazerdo.hu