toptúra hírlevél 2024/10 – Kassai kirándulás

A kassai régió új attrakciókkal várja a látogatókat

A nyári turisztikai szezon közeledtével Kassa művészeti, történelmi és kulturális programokkal várja a városba látogatni vágyókat. A művészeti kiállítások, tárlatvezetések, élményszerű ismerkedés a tudománnyal és a technológiával, workshopok és történelmi kiállítások egész évben vonzzák a turistákat a városba. Az idei szezonban számos egyedi rendezvénnyel és új élménnyel gazdagodik Kassa kulturális programja.

A megyei idegenforgalmi iroda, a Kassa Régió Turizmus (KRT) újabb sikeres évet tudhat maga mögött, amely tele van jó eredményekkel és kivételes tevékenységekkel – tudtuk meg a Szlovák Turisztikai Képviselet április 4-ei összejövetelén. Elsőként Sona Jelinková, a Képviselet vezetője köszöntötte a szép számban megjelent vendégeket, majd átadta a szót a Kassa Turisztikai Régió (Kosice Región Turizmus) képviselőinek, akiktől megtudhattuk, hogy a kassai régió turizmusát az elmúlt évben a látogatók számának növekedése jellemezte.

A 2022-ben elért látogatók és vendégéjszakák száma már 2023 első tíz hónapjában megdőlt, és az egész évre feltételezhető látogatottság +15%-kal meghaladja az előző évi (2022-es) szintet. Így tehát mindkét fő statisztikai mutatóban (látogatók száma és vendégéjszakák száma) a kassai régiónak már csupán a 2019-es pandemikus évet kell utolérnie. A jelenlegi tendenciák megmaradása mellett ez pedig 2024-ben, a vártnál egy évvel korábban fog megtörténni. 

A külföldiek növekvő érdeklődésének köszönhetően a kassai régió a tavalyi nyári szezonban 2,5%-os növekedést ért el a látogatók számában az előző évhez képest. A vendégéjszakák száma 2022-hez képest ráadásul elérte a +13%-ot. Tehát a kassai régió idegenforgalma továbbra is stabilan növekszik: a kulturális programok, modern művészet a turisztikai „kereszteződésekben”, népszerű vásárok és kiállítások, hagyományos autóbuszos kirándulások, mind vonzzák a látogatókat.
A legnagyobb turisztikai vonzerő 2024-ben az Imrikfalvi (Dedinky) – Geravy libegő lesz, amely egy átfogó felújítást követően Szlovákia egyetlen működőképes, együléses retró libegője. Az együléses libegőn való utazás bizonyos fokú bátorságot és megfontoltságot is igényel, ez az adrenalin-élmény nem való mindenkinek.

2024-ben további érdekes attrakciók várják a látogatókat. Ilyen például az egyedülálló Green Point turistakilátó Kluknón (Kluknava), amely radikálisan megváltoztatja az ilyen típusú épületek szlovákiai megítélését, főként azzal, hogy a környezetbarát jelleget is magában hordozza, a 3D labirintus az Alpinka üdülőközpontban, az újonnan megnyílt veteránautó-múzeum Nagymihályban (Michalovce).

A kassai régió térképe számos olyan projekttel is bővült, amelyek az ökoturizmusra helyezik a hangsúlyt. Ezek közé tartozik egy új élmény-tanösvény Sajórédén (Rejdová), a Harcos Útja a káposztafalvi (Hrabusice) elvarázsolt rengetegben, vagy egy új kiállítás, egy felújított katonai bunker, a Schulerloch ÚZ 6, Iglón (Spisská Nová Ves). A Kassai várban fazekasműhelyt hoztak létre, a Bodrog folyón pedig sporteszközkölcsönzőt nyitottak a csónakázók számára.
A kassai régió mindig népszerű úti cél volt a magyar turisták körében, érdemes idén is ellátogatni ebbe a szép városba, és felfedezni a környék újdonságait. További, részletes információk magyar nyelven a https://www.kosiceregion.com/hu/ honlapon olvashatók.