toptura.hu hírlevél 2021/13.

Beutazás Máltára július 1-től…

Fotó: visitmalta.com

Július 1-jétől a máltai beutazáshoz az EU digitális Covid-igazolványt is elfogadják PCR teszt helyett, amennyiben az utas legalább 14 napja teljesen beoltott – azaz minden szükséges dózist megkapott – olyan vakcinával, amelyet a máltai közegészségügyi felügyelő elismert és jóváhagyott.Az elismert vakcinák között szerepel a Pfizer-BioNtech, a Moderna, az Oxford-AstraZeneca és a Johnson & Johnson.
Bármely más borostyán-listás ország állampolgárainak és azoknak, akik nem felelnek meg a felsorolt feltételeknek, negatív PCR-teszt eredményt kell bemutatniuk, amely nem több mint 72 órával Máltára érkezés előtt készült. A dokumentumokat repülőre- illetve hajóra lépés előtt be kell mutatni.

Az 5–11 éves gyermekek oltott szüleik/törvényes gyámjuk kíséretében utaznak, és be kell mutatniuk egy, az érkezés előtt 72 órán belül készült negatív PCR teszt eredményt. Az 5 év alatti gyermekeknek nincs szükségük tesztre. A 12–18 éves gyermekek negatív PCR teszt eredménnyel, vagy minimum 14 napos teljes beoltottság esetén EU digitális Covid-igazolvánnyal is beutazhatnak (csak EMA által elfogadott oltással) Máltára.

Fotó: visitmalta.com

Továbbá az alábbi két nyomtatványt (Passenger Locator Form, Public Health Travel Declaration Form) mindenkinek ki kell tölteni és érkezéskor leadni: https://mia-prod-s3-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/07/Combined-plf-hdf-1.7.21.pdf
Minden érvényes szabály és változás elérhető itt: https://www.visitmalta.com/en/info/new-covid-19-updates/

Nagymúltú hálózat éled újjá

Közel két évtizedes forgalomszünet után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőre vivő, újjáépített vonalán. A gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, így már vonatozással is elérhető a Buzsákhoz tartozó, közúton csak jókora kerülővel megközelíthető pihenőhely – írja a MÁV Zrt. közleménye.
A balatonfenyvesi vasúthálózat az 1950-es években épült ki, mintegy 62 kilométernyi útvonalat foglalt magába, számos települést behálózva. A pálya rossz műszaki állapota miatt a csisztagyógyfürdői, illetve táskai vonalon 2002-ben felfüggesztették a személyszállítást. A rendszeres forgalom egyedül a Balatonfenyves – Somogyszentpál vonalon maradt meg a hálózatban.

Fotó: mav.hu

További fejlesztések vannak tervben. A korábbi híradások szerint a Terület- és településfejlesztési operatív program által biztosított 650 millió forintból Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás is épül, továbbá fejlesztik az imremajori állomást, és a balatonfenyvesi végállomást is.
A nyári főszezonban Balatonfenyvest Csisztapusztával és Somogyszentpállal is 6-6 vonatpár köti össze. A július 1-jétől érvényes nyári menetrend szerint a fürdő nyitvatartásához igazodva, két óránként járnak a vonatok a felújított vonalon, a menetidő 35 perc. A közleményben arra is kitérnek, hogy a kisvasúton a tavaly bevezetett Balaton24 és Balaton72, illetve az idén új Balaton24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni.