Kakastól az elefántig Győrben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át nyáron a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként. Az eseményen a nemzeti színű szalagot egy idomított kakas bontotta le.

Gyõr, 2021. május 12. Pápaszemes pingvinek bemutatója a gyõri állatkertben megvalósult fejlesztések ünnepélyes átadása napján, 2021. május 12-én. A gyõri Xantus János Állatkertben törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a Modern városok program részeként. Csaknem 2,9 milliárd forint kormányzati támogatásból fejlesztik az intézményt. MTI/Krizsán Csaba

Közel 3 milliárd forintból új állatbemutatókkal bővítették a győri állatkertet, és egy takarmány tárolására szolgáló gazdasági épületet is emeltek. A gazdasági épületben 1500 állat takarmányát tárolják. Elhangzott, hogy az új gazdasági épületben megfelelő teret tudnak biztosítani az állatok etetésének előkészítésére és a takarmányok tárolására. Egy évben 60 tonna zöldséget és gyümölcsöt, 20 ezer tojást, 15 tonna húst, 400 mázsa szemes takarmányt, 660 tonna szénát és 90 tonna zöldlucernát készítenek elő az állatkert lakóinak. A gazdasági épületben az állategészségügyi háttér is meg tudott újulni.

Korábban épült az új főbejárat, a parkoló, megújultak a sétautak, a csimpánzok, a tigrisek és a medvék helyei, emellett egy orrszarvú-bemutatót alakítottak ki.

Az elkészült törpevíziló-bemutatóban egy víziló pár kapott helyet. A pápaszemes pingvineket azért választották, mert szerették volna megmutatni az embereknek, hogy Afrikában is élnek pingvinek – hangzott el az átadón.

Azóta az elefántházat és -kifutót is átadták, így Győrben is meglátogathatjuk a legnagyobb szárazföldi emlős példányait.

Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta, hogy az állatkert ma már elsődleges kirándulási célként is szerepel sok Győrbe látogató vendég körében.

Az állatkerteknek az állatvédelemben kiemelt szerepük van, részt vesznek tudományos kutatásokban, fajok megőrzésében, emellett természetvédelmi központként is működnek.