Toptura.hu hírlevél 2021/21.

Pozsonyi kulturális élet

Európa egyik legromantikusabb modern művészetek múzeuma, a dunacsúni dunai félszigeten található Danubiana Meulensteen Art Museum modern művészetek galériájában a Pozsonyi Városi Múzeum szecessziós műtárgyakat állít ki gyűjteményéből „A mindennapok szépsége” tárlaton.

Fotó: slovakia.travel

A múzeum ezeket a tárgyakat – bútordarabokat, órákat, kerámia és porcelántárgyakat, ezüsttárgyakat és ruhakiegészítőket – a pozsonyi háztartásokból gyűjtötte össze.

A növény- és állatvilág motívumaival inspirált, különleges formákat bemutató kiállítási tárgyak a 19. és 20. század fordulóján élt pozsonyiak életébe engednek betekintést. A szecesszió nemzetközi napja alkalmából nyílt a kiállítás, amely október 31-ig látható a Korabeli Enteriőrök Múzeumában, az Apponyi-palotában.

Fotó: slovakia.travel

A Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában is új kiállítást nyitott a „Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban” című rendezvénysorozat keretén belül. Ennek egyike volt „Lehár Ferenc, a komáromi operettkirály” című kiállítás.
A rendezvények lassan betöltötték a tereket és kulturális intézményeket. A Kulturális Nyár sok műfajú programjai a városközpont különböző helyein színesítették a városlakók és az idelátogatók életét.

Pozsony felfedezését megkönnyíti a Bratislava CARD turistakártya – 24, 48, 72 órás változatban –, amellyel ingyenesen lehet igénybe venni a város és régió tömegközlekedését és 65 partnernél akár 100%-os kedvezményre jogosult a kártya tulajdonosa.

Dél-balatoni várak túramozgalom

A legfrissebb, 2021 októberében induló túramozgalom mottója Eötvös Károly mondása:
„A romnak van szépsége. Tetőtlen falak, merész oszlopok, düledék kövek, mohos üregek, egykori ajtók és ablakok óriás nyílásai, vihar süvöltése a nyílásokon, forgószél tánca a falromok között, vércsebagoly a falak odúiban, vadvirágok hervadt bokrai az ormokon. Mindenütt az elmúlás, és mégis élet mindenütt. Emlékek a múltról, szájról szájra szálló hagyományok az embereknél, képzelet és andalgó érzések széppé teszik a puszta várat.”

A Somogyvár – Hács – Béndek – Gyugy – Gérihegy – Szőlőskislak – Kis-hegyi kilátó – Diós-domb – Látrány – Rádpuszta – Bóbita-forrás – Teleki – Nezde – Kereki vár – Kereki – Gyugy-hát – Vaskereszt – Kishorog – Balatonendréd – Cinege-forrás – Ali-rét – Böre-vár – Flóra-hegy – Kási-vár – Bújó-lik – Ságvár útvonalon új túramozgalom teljesítésének lehetőségét kínálja néhány, a Balaton térsége és a túrázás iránt rajongó természetjáró.

Kási vár • Fotó: DBV

A gyalogos útvonalkövető mozgalmat – tehát az igazolópontok közötti távot az elvárt, dátummal ellátott igazolásokat begyűjtve –, tetszőleges szakaszokra bontva, tetszőleges irányban, időkorlátozás nélkül kell végigjárni.

A túramozgalom igazolópontjai javarészt turistajelzéseken elérhetők, kötelező útvonala nincs. A DBV_igazololap.pdf oldalról letölthető ajánlott útvonal tartalmaz jelzetlen utakat is, de választható másik út is, ha a sporttárs kedve úgy tartja, csak az is érintse a megadott igazolópontokat.

Kereki vár • Fotó: DBV

A teljesítést követően a beszkennelt (lefotózott) igazolólapot és az igazoló képeket a dbv@dbv.hu e-mail címre kérik elküldeni. A sikeres teljesítők jutalma a mozgalom jelvénye, melyen a dél-balatoni panoráma fölé magasodó, rekonstruált, egykori Kereki vár látható.

Szlovákiai utazás – jó ötlet.