Toptura.hu hírlevél 2021/22.

Tutajok az Árva- és a Vág folyókon

Zsolnától (Zilina) keletre találjuk a Vág (Vah) folyó áttörést, a tíz kilométer hosszú Stecsnói-szorost. A folyó három nagy kanyarja rendkívül szűk és éppen ez adja a különleges szépséget. A szirtfokokkal teletűzdelt kanyaroktól nagyon féltek a fa- és egyéb árukat szállító tutajosok, mivel a folyó közepén kiálló Dühös-szikla (Besná skala) és a Margarita kőszírt igen sok hajótörést okozott.

Fotó: Pusztay Sándor

A múltban a tutajozás a szegényebb területek, elsősorban Árva és Liptó lakosságának jelentett fontos megélhetési forrást. Eleinte a fában gazdag vidék területéről szállították a faanyagot olyan helyekre, elsősorban délre, ahol az gyakran hiánycikk volt. A szállított áru, maga a vízijármű volt, de évszázadok során a tutajok tökéletesedtek és képesek voltak további farakományt, zsindelyeket, kerámiát, vásznat, élelmiszert, a hegyi juhásztanyák termékeit, és természetesen embereket is szállítani. Napjainkban bárki kipróbálhatja az utazást ezen a rendhagyó közlekedési eszközön a Vág-folyó attraktív környezetében.

Tiszakécskén ismét elindult a kisvasút

Szeptemberben számoltunk be a Tiszakécske területén megvalósult vízügyi fejlesztésről; a tiszakécskei Holt-Tisza rehabilitációjának befejezésével a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát. A projekt egyik legfőbb eleme az újonnan kialakított Nádirigó-sétány.

Fotó: magyarepitok/iho.hu

Október elején adták át a felújított és meghosszabbított keskeny nyomtávú Tisza-parti kisvasutat Tiszakécskén. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, a bontás után a megmaradó 600 méteres pályaszakaszhoz további 1000 métert építettek, így ma már a Lübbecke-háztól a Tisza-parti üdülőterületig öt megállón keresztül utazhatnak a Tiszakécskére látogatók.

Augusztusban volt ötven éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amely tizenkét év szünet után most kibővített sínpályán és felújítva indulhatott újra.

A kisvasút útvonala a környékbeli turisztikai látványosságokat köti össze, ezzel is javítva a belföldi turizmus lehetőségeit.

Szlovákiai utazás – jó ötlet.
A projekt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósult meg.