Turisztikai lehetőségek Közép-Szlovákiában

November elején a budapesti Szlovák Intézet adott helyet a turisztikai sajtó képviselői számára, Közép-Szlovákia turisztikai lehetőségeinek megismerésére.

Ildikó Siposová, igazgatónő köszöntőjében elhangzott, hogy a felkért szlovák vendégek a koronavírus-járvány miatt nem tudtak eljönni Budapestre. Így a terület magyarországi ismerői mutatják be Közép-Szlovákia turisztikai lehetőségeit.

Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője bevezetőjében emlékeztetett, hogy Szlovákia határai az országos koronavírus-szűrést követően is nyitva maradnak, de csak friss negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba.
Soňa Jelínková szerint használjuk ki az időszakot és legyen ez a felkészülésé, azaz válasszuk ki, mit keressünk fel és mit nézzünk meg Szlovákiában a vírushelyzet lecsengése után. Ehhez elsősorban a bányavárosok, a természeti és épített örökségek, fatemplomok, barlangok felkeresését ajánlotta.
Besztercebánya környékének látnivalói közül kiemelte a híres Radványi vásárt. Ez már nem csak a kézműves termékek bemutatója, hanem a környékbeli lakosok kedvelt találkozási helye is.

Pusztay Sándor – számos Szlovákiáról szóló túrakalauz és fotóalbum szerzője, a Kornétás Kiadó tulajdonos-ügyvezetője – Közép-Szlovákia mindenki által elérhető sportolási lehetőségeiről beszélt. Külön szólt a Rózsahegy és Besztercebánya között – az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra határán – elhelyezkedő Donovalyról. A síközpont télen-nyáron várja a turistákat.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke a 29. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság szervezéséről számolt be. A Honda Kupa versenynapját 2021. február 6-ára tűzték ki Donovalyban. A Honda Kupán általában 200–250 magyarországi gyermek méri össze sí tudását korosztálya többi indulójával. A szülőkkel, kísérőkkel mintegy 600 magyar síző szokott megjelenni.