Új pihenőparkot adtak át Budapest XIII. kerületében

Az új pihenőpark létrehozása mutatja a XIII. kerületi önkormányzat elkötelezettségét a kerület zöldítése iránt, az elmúlt 10 év során 10%-kal növelték a közterületi fák számát. A Thurzó park kialakításakor elsődleges szempont volt az ökologikus kialakítás, a természetközeliség.
Nagyjából másfél évvel ezelőtt egy progresszív és környezettudatos gondolat merült fel az önkormányzat vezetésében, hogy egy parkolóként használt építési telken alakítson ki 5000 négyzetméter új zöldfelületet. A cél az volt, hogy a sűrű beépítésű újlipótvárosi környezetben növeljék a zöldfelület mértékét, ezáltal javítsák a levegőminőséget, az életminőséget. Ez mára megvalósult.

Fotó: Papp Sólyom

A május 23-án átadott 5000 négyzetméteres parkban 77 fát telepítettek, 3000 kisebb cserje, 4500 díszfű és 3700 évelő került elültetésre. A park, és benne az 1830 négyzetméteres gyepszőnyeg locsolását automata öntözőrendszer biztosítja. A lakossági igényeknek megfelelően férfi, női és mozgássérült mosdó is várja az ide látogatókat. A világításról energiatakarékos LED lámpák gondoskodnak, a biztonságot pedig hat térfigyelő kamera segíti. Csobogó, ivókút, palacktöltő és párásító, kerékpártámaszok, kerékpáros szervizpont, függőágyak, padok, székek, piknikasztalok és napozóágyak biztosítják a kellemes kikapcsolódást.

Fotó: Papp Sólyom

A kerület legsűrűbben beépített részén, Újlipótvárosban az elmúlt tíz évben a Ruttkai Éva park létrehozásával, a Katona József utca és a Kádár utca humanizálásával, a hamarosan befejeződő Csanády utca átépítésével, a Marquez park jelenleg is folyó felújításával-bővítésével több mint 11.500 négyzetméter új zöldfelület jött létre.