Underground Valletta: a felszín alatti főváros

Különleges programmal egészül ki a máltai főváros kínálata: látogatásunkat most még teljesebbé tehetjük az Underground, felszín alatti Valletta bejárásával. A Heritage Malta (a Máltai Múzeumigazgatóság) legújabb programja betekintést ad a Valletta alatt húzódó járatokba – és azok évszázadok során váltakozó felhasználásába –, miközben lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megcsodálják a város építésének csodálatos mérnöki munkáit.
Ereszkedjünk le Valletta lenyűgöző mélységeibe, amelyet először erődnek, majd városnak építettek.
Valletta föld alatti rendszere volt a város „mentőöve” már a lovagok idejében is. A katonai csapatok mozgatására és a gabonatárolásra szolgáló alagutakon kívül a föld alatti terek kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a víz- és a csatornarendszer szempontjából, mely létfontosságú volt mind az ostrom alatt álló város fennmaradásához, mind békeidőben.

Fotó: visitmalta.com

Évszázadokkal később az ásás új őrülete kezdődött. A második világháborúban 17,000 tonna bombát dobtak le Máltára. A főváros lakossága a föld alá költözött egy sűrű menedékhálózatba, amely a meglévő alagutakra és ciszternákra épült és abból bővült, hogy megvédje az embereket a biztos haláltól. A föld alatti Valletta a kétségbeesés és az ellenállás szimbóluma lett.
Vallettát, a világörökség részét nem lehet teljes mértékben értékelni anélkül, hogy ne tapasztalnánk meg, mi rejlik alatta. Az Underground a védekezés és a túlélés egyedülálló élménye. Az Underground Valletta túrák hétfőn, szerdán és vasárnap indulnak. További részletek: