Az Úrkúti őskarszt

Az egész világon végigsöprő járványveszély miatt, egyre többen döntenek úgy, hogy saját országukban szeretnék szabadságukat eltölteni, ismeretlen tájakat (újra) felfedezni. Ezért ajánlunk mi is egy könnyű hazai túrát.

Ajkától mintegy tíz kilométerre, a Bakony kis települése, Úrkút határában található a Csárda-hegy „Jurassic Park”-ja. A településről hat kilométer hosszú erdei tanösvény vezet Városlődig, amely 25 állomáson keresztül mutatja be a környékbeli erdők növény- és állatvilágát. Ennek a tanösvénynek egyik legizgalmasabb része a megközelítően másfél hektáron elterülő, csaknem két kilométer hosszú őskarszt.

A területen 1920-tól külszíni fejtéssel mangánércet bányásztak, ám szerencsére a kézi fejtés miatt nem károsították a munkálatok a felszínre került fantasztikus sziklaformákat. 1953-ban védetté nyilvánították a területet, ahol a kőzetfelszínen a 190 millió évvel ezelőtt a tengerfenéken élő állatok lenyomatai is felfedezhetők. Maga az őskarszt – amit az utóbbi években „Jurassic Park”-nak neveznek – több mint százmillió éves.

A viszonylag épségben megmaradt őskarsztos formakincs

Az őskarszt jellegzetes sziklaformáit tartalmazó hegy gyomrába két úton juthatunk be. Az egyik a képződmény aljába vezet le, míg a másik a peremén visz körbe. A mélybe egy hosszú, fából készült lépcsősor vezet, ami közvetlen a sziklafal mellé épült, így egészen közelről figyelhetjük meg a vörösesbarna kőzet jellegzetességeit, valamint a különböző fodros páfrány fajtákat. Amikor leérünk a gyakran nyirkos, hidegnek tűnő sziklamélyedés aljába, és onnan feltekintünk, csaknem egy óriáshegy gyomrában érezzük magunkat. A csapadékos klíma ugyanis hatással van a mészkőre, a víz oldja a kőzetet, ezáltal megváltoztatja annak felszínét. Itt lenn a mélyben néhány kisebb-nagyobb barlangot, izgalmas sziklaformákat találunk.

A másik útvonalon megkerülhetjük a mélyedést, és több kilátópontról nézhetünk le a sziklafalakra. A nem túl nehéz terepen a csúszásveszély miatt érdemes vigyázni. A látvány azonban kárpótol bennünket, mivel igen érdekes sziklaformátumokat tekinthetünk meg az őskarszt oldalában. Amennyiben nem csupán az itt látható természeti szépségekben akarunk gyönyörködni, és van még néhány órányi szabadidőnk, az erdei tanösvény bejárásával nagyobb kirándulást is tehetünk a környéken.