toptura.hu hírlevél 2020/28.

Nyáron 44 szezonális vonatot indítanak Szlovákiában

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) nyáron 44 szezonális vonatot indít tíz útvonalon, arra ösztönözve az embereket, hogy a nyarat élvezzék ki. A vonatok szeptember 15-ig fognak közlekedni.

A nyári vonatok Igló–Szepesváralja, Eperjes–Ólubló, Kassa–Murány, Kassa–Nagyszabos, Kassa–Dobsina, Eperjes–Besztercebánya, Kassa–Besztercebánya, Besztercebánya–Hollópatak, Selmecbánya–Zólyom és Pozsony–Detrekőváralja vonalakon fognak közlekedni.

A vonatok új turistacélpontokat és talán Szlovákia kevésbé ismert helyeit is segítenek láthatóvá tenni.

Az új vonatjáratoknak köszönhetően a turisták ellátogathatnak például a Szepesi várhoz (Spišský hrad) vagy Lubló várához (Ľubovniansky hrad), illetve a Szlovák Paradicsomba (Slovenský raj), a Murányi-fennsíkra (Muránska planina), a Szlovák-karszthegységbe (Slovenský kras), a Vydrovo erdei skanzenbe és az UNESCO listás helyekre. A szezonális vonatjáratok elsősorban olyan területeket érintenek, amelyek alkalmasak a gyalogos és biciklitúrákra.

Július 25-ig, szombatonként a Jégexpressz (Ľadový expres) is közlekedni fog Kassa és Telgárt között, amivel a Dobsinai-jégbarlangot is meg lehet látogatni.

XII. Vármentő hét Szádváron

Kedves Turisták, Várbarátok! Augusztus 3–8-a között Tiéd a Vár! Szádvár Rád Vár!

A Szádvár Baráti Kör tagjai szeretettel várnak mindenkit, aki szabadidejét feláldozva, némi anyagi ráfordítást vállalva, szívesen segítene a XII. Vármentő hét Szádváron tábor keretében az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget település felett magasodó Szádvár szépítésében.

Idén folytatni fogják Szádvár kutatását! De a várban mindig találni ritkítani való növényzetet és szétszórva fekvő köveket, melyeket deponálni kell az állagmegóvási munkák megkönnyítésére!

A Vármentő Hét programja pénteken a kora délutáni órákban fog véget érni. A szombati napot egyénileg fel lehet használni arra, hogy a környék nevezetességeit, látnivalóit felkeressék, hiszen ahogy tavaly is látható volt, ezekből bőven lehet találni mindenki kedvére valót.

A szállás Szögliget gyönyörű fekvésű Major vendégházában lesz. Érkezni augusztus 2-án vasárnap, a hazautazni pedig 8-án, a szombati reggeli után lehetséges. Saját szervezésben lehet pár napot kéktúrázni, vagy barlanglátogatást tenni az Aggteleki Karszton.

A munkálatok szervezői a szükséges óvintézkedést megteszik, hogy az érvényes törvényi előírások és szabályok betartása mellett tudjanak dolgozni. A szálláson elegendő hely lesz a résztvevők megfelelő elhelyezésére, de ha kell továbbiakat is foglalnak.

Jelentkezés legkésőbb 2020. július 19-ig a szervezes@szadvar.hu e-mail címen!

További információ: Dobos János (+36-30-621-9825), Szádvárért Baráti Kör, www.szadvar.hu

XVIII. Csárda túra Észak-Komáromban

Július 11-én kerül megrendezésre Észak-Komáromban (Szlovákia) az év első nagyszabású tömegrendezvénye, a XVIII. Csárda túra kerékpáros teljesítménytúra. Az idei túranap öt útvonalat kínál. A kisgyermekes családok kedvence a 10 kilométeres City táv, amelyen Komárom különböző jellegzetes pontjait kell tetszőleges sorrendben felkeresni, és feladatokat megoldani.

Azok számára, akik a szezonban először veszik elő a bringájukat, a szervezők a Classic 40 kilométeres útvonalat ajánlják. Természetesen az edzettebb bringások is megtalálják a maguk kategóriáját, ők a 80 és 110 kilométeres útvonalakon ismerkedhetnek a táj szépségével. A terepbringások számára 55 kilométeres, szántóföldön és erdőn keresztül vezető útvonal lesz kijelölve.

A rendezvény központja a Hajós utcai (Lodná ulica) óvoda udvara. Részletek és az előnevezés elérhető a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület weboldalán: www.csardatura.sk

Vad erdők, vad bércek

Már a mozikban látható, járvány miatt a tervezettnél későbbiekben, Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika, Vad erdők, vad bércek című filmje.

A Vad Balaton, Vad Kunság, és Vad Szigetköz alkotóinak új természetfilmjében – az alkotópáros korábbi filmjeire is jellemző – lélegzetelállító képsorokon tárulnak fel az Északi-középhegység folyóvölgyei, mély szurdokai, napfényben fürdő bércei, ködbe vesző hegyoldalai és gazdag élővilága.

A különleges technikai megoldásokkal készült, látványos és részlet gazdag 4K felvételeket felvonultató szélesvásznú természetfilm intim közelségben, nem mindennapi helyzetekben mutatja be az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát az avarszinttől a lombkoronáig.

A filmbéli „fantom” nem más, mint rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban. Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete, olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók és hegyi kérészek párzásának ritka pillanata.

A Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában a 2020-as Magyar Mozgókép Szemlén elnyerte a Legjobb ismeretterjesztő filmnek járó Magyar Filmdíjat. A film az NMHH Médiatanács támogatásával, Magyar Média Mecenatúra Program keretében jött létre.