2020. augusztus 10–16. – Egy hét a csillagok alatt

Augusztus 10–16. között a csillagvizsgalo.blog.hu kezdeményezésében várnak mindenkit a csillagos égbolt alá, hogy együtt fedezzék fel az éjszakai égbolt csodáit.

A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.
A csillagászat sok szempontból szerencsés tudomány. Nem csak a Világűr objektumait jellemző elképesztő méretek, energiák és kihívást jelentő rejtélyeik miatt, hanem mert hasonlóan elképesztő látvánnyal ajándékozza meg az egyszeri szemlélőt. Ha pedig mindezt a saját szemünkkel tapasztalhatjuk meg, az élmény garantált.

Idén augusztusban különlegesen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek az élménynek, ugyanis nem csak bolygó-parádé és szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok, de a Perszeidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakákat.

Ilyen remek időszakokban amatőrök és profik egyaránt távcsövet ragadnak, hogy saját maguk vizsgálják a csillagos égboltot, vagy amennyiben lehetséges, mások számára is megmutathassák azt.
A számos kisebb-nagyobb rendezvény rendre sokakat mozgat meg a helyi csillagvizsgálókban. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy sokakhoz sajnos el sem jut ezen események híre, pedig jelentős igény lenne a csillagászati észlelésekre. Ebből az okból kifolyólag indítják útjára kezdeményezésüket.

Augusztus 10. és 16. között tehát csillagvizsgálók és amatőr csillagászok, egyesületek és szakkörök országszerte ezen a linken található helyszíneken várják programjaikkal az érdeklődőket a csillagos ég alatt.