toptura.hu hírlevél 2020/32.

Szlovákia legjei

Ahogy minden országban, úgy a szomszédos Szlovákiában is vannak olyan turisztikai látnivalók, melyek a maguk nemében egyedülállók. Szemezgessünk néhányat a valóban érdekes és igazán izgalmas, kirándulásunk során felkereshető helyek, turisztikai látványosságok közül.

A Szent Jakab templom Lőcsén

A világ legmagasabb fából készült gótikus oltárát Lőcsén, a Szent Jakab templomban csodálhatjuk meg. A 18,6 méter magas oltár megalkotója Lőcsei Pál mester, aki a XVI. század elején tíz év alatt faragta ki hársfából.

A Körmöcbányai Pénzverde az ország legrégebbi, létrehozása óta a mai napig folyamatosan működő üzeme. 1328 óta vernek ott pénzérméket. A szlovák euro pénzérme is e pénzverdében készül.

A Pénzverde több évszázados múltra tekinthet vissza

A legmagasabb cseppkőoszlop a Várhosszúrét (Krásnohorská Dlhá Lúka) község mellett, a Szlovák Karszthegységbeli Szilicei-fennsík északi peremén található Buzgó-barlangban „rejtőzik”.

A barlangot 1964-ben rozsnyói barlangászok fedezték fel, így a képződmény a Rozsnyói barlangászok cseppköve nevet is viseli.

Az Óriások termében található 32,6 méter magas és a talpánál 12 méter átmérőjű cseppkőoszlop a Szlovák Karszthegység földalatti természeti kincse részeként szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján is.

A fenti különlegességekről részletesebben a slovakia.travel oldalon is található információ.

Közel 14 ezer szálláshely szobái újulnak meg év végéig

Nagyszerű hír a vidéki magánszállásokat rendszeresen vagy alkalmanként igénybe vevő turistáknak, hogy lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata.
Az elmúlt másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott szálláshely korszerűsítésre. Közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot.

A július 15-én lezárult pályázaton kizárólag a vidéki szálláshelyek indulhattak, a konstrukció egyszerűsített eljárásban biztosít fejlesztési lehetőséget minden, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (Ntak) regisztrált magán-, és egyéb szálláshely üzemeltetőnek.

A pályázatokban vállalt fejlesztést, beruházást a kedvezményezetteknek legkésőbb 2020. év végéig kell befejezniük. A támogatásból Magyarország vidéki szálláshelyek szobáinak mintegy 40%-a lesz felújítva. Késő ősztől, vagy legkésőbb 2021 januárjától több mint 62 ezer szoba várja majd a magyarokat és külföldieket megszépülve.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szúrópróbaszerű ellenőrzést tart a megvalósítást követően. Reméljük, hogy a vidéki túrák, vándorlások keretében foglalt olcsóbb szállások igénybe vétele esetén, mind több helyen élvezhetjük az elnyert támogatásból megvalósult beruházások eredményét.

Megújul a Nagyvázsonyi vár

Amikor Balaton-felvidéken kirándultunk gyakran útba ejtettük a Nagyvázsonyi várat, amelyhez számos érdekes legenda fűződik. Ám most, felújítás miatt a jövő év végéig bezárt a vár, amelyet Hunyadi Mátyás ajándékozott hős hadvezérének, Kinizsi Pálnak.

A tervezett átalakítás a belső tereket, a tetőteret és az épület főhomlokzatát érinti. A vár egyik kuriózuma a Hangharang lesz. A Nyugati és az Északi Palota épületének, valamint a Belső kaputorony falainak magasításával az egykori épületek földszinti tereit rekonstruálják, az emeleti helyiségek építészeti részletekkel és térrekonstrukciós elemekkel visszaidézhetőek lesznek.

Az újonnan kialakított terekben megelevenednek a várat, vár urát és úrnőjét övező legendák a legmodernebb multimédiás eszközök segítségével. A Belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített árkádíves loggián keresztül lehet majd megközelíteni. Addig is néhány mondat erejéig tekintsünk vissza a Nagyvázsonyban álló Kinizsi-vár történetére.

Az évszázadok során a Nagyvázsonyi várban számos tulajdonos váltogatta egymást. Napjainkban a középkori vár lakótornya maradt meg. Építtetője a környéket uraló Vezsenyi nemesi família, azon belül is Vezsenyi László volt, aki a Zádor-várának, perben való elvesztése után, a 15. század első felében emeltette a várat. Miután 1472-ben férfiágon kihalt a család, Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsinek adományozta. Ekkoriban alakították ki a négy kisebb toronnyal a külső négyszögletes falat. A belső udvart emeletes palotaszárnnyal bővítették, sarkában várkápolnával, míg a bejárata (kaputorony) elé az ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédőművet (barbakánt) emeltek, továbbá mély sáncárokkal vették körül a védelem erősítése érdekében. 1490-ben Habsburg Miksa trónkövetelő zsoldosserege megszállta a várat, és csak a következő esztendőben, ellenük hadjáratot vezető Kinizsi tudta fegyvereseivel visszafoglalni. Mivel Kinizsi Pál főnemes általában az ország veszélyeztetett vidékeit védelmezte seregével, vázsonyi rezidenciáját a felesége, Magyar Benigna úrnő lakta, Kinizsi halála után (1494) rövidesen újra férjhez ment. Mivel második ura, Horváth Márk a lóról leesve a nyakát törte, harmadszor is igent mondott. Férje, Kereky Gergely azonban erőszakos, durva ember hírében állott, így Benigna úrnő sokat szenvedett tőle, végül 1519-ben megelégelte férje viselkedését és bizalmas híveivel megölette, majd holttestét a vázsonyi várárokba dobatta. A gyilkosság azonban kiderült és a királyi bíróság csak Kinizsi érdemeire való tekintettel nem ítélte el, végül örökös száműzetéssel büntették, amit a távoli felvidéki Zsolnalitva várában kellett eltöltenie. 1526-ban János király Bodó Ferencnek adományozta, majd a 16. század második harmadától a már elhunyt Magyar Benigna második férjének rokonsága, a Horváth nemesi família szerezte meg a várat, akik megvastagíttatták falait, ennek érdekében felrobbantva a közeli pálos kolostort, hogy onnan nyerjenek építőkövet és hogy a törökök nehogy megszerezzék és erődítménnyé alakíthassák azt. A 16. század közepétől a magyar végvárrendszer része.

A vázsonykői Zichy főnemesi család 1649-ben szerezte meg a váruradalmat, és hajdúkat telepített ide. Az utolsó katonai jellegű összecsapást a Rákóczi-szabadságharc idején vívták falai előtt, hol a kurucok, hol a labancok kezén volt, ám csak másodlagos szereppel. Egy ideig Esterházy Antal főgenerális főhadiszállása is volt. Végül 1709-ben végleg a labancok birtokába kerül, katonai jelentősége ezután már fokozatosan csökkent; az uradalom börtönéül használták lassan pusztuló épületeit, 1848-ig.

Írta: B. Mezei Éva

Az autós terhelés szabályozása a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő területét igénybe vevő évi 25 millió látogató elsősorban a frekventált kirándulóhelyeken és környékükön eredményez – elsősorban a hétvégeken – kritikus természeti terhelést. Ennek mérséklésére a Pilisi Parkerdő Zrt. 2020 szeptemberétől fizetőssé teszi a parkolást a Visegrád melletti Apátkúti-völgy parkolójában.

Aki hétvégéken és ünnepnapokon a frissen felújított Apátkúti-tavat, a Bertényi Miklós Fűvészkertet, a Telgárthy-rétet, az Ördögmalom-vízesést vagy a Kaán Károly-forrást választja, személygépjárművel napi 1000 forint díjért hajthat be az Apátkúti-völgyben kijelölt parkolóhelyre.

A beszedett díjból befolyó árbevétel forrást biztosít a terület gondozására, folyamatos tisztítására, karbantartására. Azaz a hulladékkezelésre és a Telgárthy-rét hatalmas látogatottsága miatt indokolt nyilvános erdei illemhely működtetésére, de a fizetős parkolással teremthető meg a tűzrakóhelyek, pad-asztal garnitúrák, egyéb közjóléti berendezések fenntartási költsége, továbbá a rendszeres kaszálások és az erdei játszótér üzemeltetésének forrása is.
A terület rendezése után az Apátkúti-völgyben 95 férőhelyes parkoló várja a látogatókat. A kihajtás közben, érintés nélkül lehet fizetni, kártyával vagy egyéb, érintésmentes fizetőeszközzel. A parkolóhelyek elrendezését a kerékpáros közlekedés figyelembevételével alakítják ki. A kivitelezés augusztus elején kezdődik, várhatóan szeptember elejéig tart.

A filmforgatások jótékony hatása Máltára

A Jurassic World film legfrissebb részét (Jurassic World: Dominion) ebben a hónapban kezdik forgatni Máltán, a „szigorú COVID-19 intézkedések” bevezetését követően.

A Máltai Filmbizottság hosszú tárgyalásokat folytatott az amerikai filmgyártó óriással, az Universal Pictures-szel annak biztosítása érdekében, hogy a várható sikerfilmet a szigeten forgassák. A 200 millió eurós költségvetésű film forgatását az év elején, mindössze két héttel a kezdés után leállították a világméretű COVID-19 járvány kitörése miatt.

Fotó: Chuck Zlotnick – UniversalPictures

A Jurassic World: Dominion forgatását augusztus utolsó hetében kezdik újra Máltán. Úgy tudni, hogy a filmsztárok: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard és Sam Neill is mind a szigetre jönnek. A Filmbizottság konzultált az egészségügyi hatóságokkal, és koronavírus-ellenes intézkedéseket dolgozott ki annak érdekében, hogy kivédjenek a vírus terjedéséből eredő minden kockázatot.

A filmhez több mint 1000 fős stábra lesz szükség, és a tervek szerint az összes szereplőt hetente háromszor fogják tesztelni a forgatás során. Ez várhatóan több mint 5000 koronavírus tesztet jelent a forgatás teljes időtartama alatt.
A filmet a szigetország számos pontján forgatják majd. Valletta, Vittoriosa, Mellieha és Pembrok is szerepel a helyszínlistán.

Az eredeti tervek szerint 2021 júniusában került volna képernyőre, és Kanadában, Hawaii-on és a londoni Pinewood Studios-ban is forgatják.

Talán még túl korai a filmipar Máltára gyakorolt gazdasági hatását előre jelezni, de 2019-ben a Filmbizottság – mintegy 21 megvalósult produkcióval –, több mint 40 millió euróval járult hozzá a Málta gazdaságához.