toptura.hu hírlevél 2020/33.

Pozsonyi Koronázási Napok

Pozsonyban a hagyományokhoz híven ismét megemlékeznek a város koronázó múltjáról. A Pozsonyi Koronázási Napok augusztus 14–16-a között kerülnek megrendezésre a körülményekhez szabott formában. A rendezvény fő látványossága augusztus 16-án a kosztümös koronázási menet lesz. A várból 14 órakor induló, és a város utcáin keresztül a Fő térre megérkező sokadalmat fanfárok fogadják. Azután a menet kisebb csoportokra osztódva sétál végig az óváros utcáin lehetőséget adva eredeti fotók készítésére.

Egy nappal korábban, azaz augusztus 15-én szintén 14 órakor a koronázási menet előfutáraként egy kisebb kosztümös csapat vonul végig a Mihály-kaputól a város utcáin egy-egy kisebb tőrpárbaj, dobolás, zászlóforgatás bemutatóval. A menet az egykori koronázási útvonal egy részén vonul végén, amely az utcák burkolatán sárgaréz koronákkal van jelölve.
Akit részletesebben érdekel az egykori koronázó város múltja, tematikus koronázási városnéző sétákon vehet részt és bejárhatja a történelmi esemény színhelyeit. A Pozsonyi Koronázási Napok ideje alatt ezek a szlovák, magyar, angol és német nyelvű vezetett séták ingyenesek és a várból indulnak. Magyar nyelvű két órás ingyenes koronázási városnézés augusztus 15-én 16 órakor indul a pozsonyi vár Bécsi-kapujától (Viedenská brána). A séta után érdemes ellátogatni a Szent Márton-dómba, az egykori koronázó templomba, ahol augusztus 15-én 19.30 órától koronázási koncertre kerül sor. Többek között elhangzik W. A. Mozart Koronázási miséje és J. Haydn Te Deum műve is. A koncerten való részvétel ingyenes.

Szent Márton dóm, háttérben a vár

A koronázó dóm szomszédságában található a pozsonyi városfal megmaradt része, amely naponta 10.00 órától 20.00 óráig látogatható. A városfal részét képezi egy állandó kiállítás is, amely a Pozsonyban 1563 és 1830 között megkoronázott uralkodók (10 király, 1 királynő – Mária Terézia – és 7 királyi feleség) portréit mutatja be.
A Mihály-torony emeletén található Koronázási fotó-videó pontban korhűen berendezett helységben a látogatók egy történelmi jelenet részévé válhatnak és fotót vagy videót készíthetnek magukról korhű kosztümben és a királyi koronázási jelképekkel, valamint megtekinthetik a történelmi város 3D modelljét. A Pozsonyi Koronázási Napok alatt ingyenes lesz a Koronázási fotó-videó pont látogatása. A torony emeletén a Pozsonyi Városi Múzeum fegyvertörténeti kiállítása belépőjegy megváltásával látogatható, és az erkélyről megcsodálható a belváros panorámája. A műsorváltozás lehetősége fenntartva!
További információk: visitbratislava.com

Rekord biciklis forgalom a Tisza-tónál

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége idén júliusban 18075 kerékpárral áthaladó személyt számlált a Kiskörei duzzasztóművön átvezető úton. Ez – mérések elindítása óta – új abszolút havi rekord.
2020 júliusában 18 075 bringást regisztrált a KÖTIVIZIG a Kiskörei vízlépcső üzemi hídján, ami jóval meghaladja az eddigi júliusi havi rekordot. (A korábbi júliusi csúcsot 2018-ban tapasztalták, amikor 13 768 kerékpáros gurult át a duzzasztóművön.)

Az abádszalóki strand

Az idei év első hét hónapjában összesen 32 658 biciklis hajtott át a vízlépcsőn, ami több mint a teljes éves forgalom 2008 és 2017 között.

Kerékpáros híd Poroszló és Tiszafüred között

A Poroszló–Tiszafüred kerékpáros híd júniusi átadásával – a nagy forgalmú 33-as számú közút igénybe vétele nélkül –, a töltésen vezető panorámaúton, minden korosztály számára biztonságosan körbe kerékpározható a Tisza-tó. A 67 km-es táv kombinálható a vadvíz rejtett szépségeit bemutató csónaktúrákkal és nagy csobbanásokkal a strandokon. A szakemberek szerint a fényképezőgép mindig legyen kéznél!

70 év után teknősök keltek ki Gozo szigetén

70 év kihagyás után ismét megjelentek a teknősök Gozo szigetén. Több mint 60 Loggerhead (cserepes) teknős bújt ki tojásából a gozoi Ramla Bay-en egy kora augusztusi éjszaka.

A kikelés folyamata hajnali 1 óra 50 perckor kezdődött. Eleinte a homok jótékony takarásában, és reggel 6 óra 54 percre már 62 kisteknőst számoltak meg a máltai természetvédelmi szervezet, a Nature Trust Malta képviselői.

Még május végén figyeltek fel egy nőstény cserepes teknősre, amint az tojásait a homokba rejtette Ramla Bay-nél. A legutóbbi keltetésre kb. 70 éve került sor Gozo partjainál. A Nature Trust Malta szakemberei elmondták, hogy a nőstény este 10 óra tájban úszott partra a tengerből és 11:30-kor már el is úszott.

A máltai természetvédelmi szervezet nagyon köszöni a máltai és gozoi önkéntesek kitartó munkáját és a Gozoi Minisztérium támogatását.

Két keréken az Őrségtől Sátoraljaújhelyig

Augusztus 20-án rajtol el az a több mint száz bringás, aki arra vállalkozik, hogy 10 nap alatt átszelje Magyarországot.
A Hungarian Divide olyan különleges teljesítménytúra, ahol előre meghatározott nyomvonalat követve a nyugati határtól a keletiig, az Őrségből Sátoraljaújhelyig szelik át az országot a nevezők.

Megjárják a Balaton Felvidéket, hogy a Bakonyon át eljussanak Budapestre, majd az Északi-Középhegységen át folytassák az útjukat a szlovák határig. A teljes táv 1200 km hosszú, melyet maximum 10 nap alatt kell megtenni. Ennek azonban csupán 30%-a lesz aszfalton, az út legjava földes utakon, erdei ösvényeken fog vezetni. A nehéz terepviszonyok mellett eközben 20 ezer méternyi szintemelkedést kell a bringásoknak leküzdeniük, ami majdnem annyi, mintha valaki két és félszer felmászna a Himalája 8848 méteres csúcsára. Ezek után nem is meglepő, hogy hazánk legmagasabb pontját, a Kékestetőt is érinteni fogják a túrázók. Az 1014 méteres magasságig feljutni frissen is kihívás, de a Hungarian Divide résztvevőinek ekkor már 900 km megtétele lesz a lábukban.

A teljesítés nehézségét fokozza, hogy külső segítséget nem vehet senki sem igénybe. Azaz, a mindenki által elérhető boltokat, éttermeket, kempingeket használhatják, de minden ruhát, alvó alkalmatosságot maguknak kell a kerékpáron vinniük és az esetlegesen felmerülő technikai problémákat is tudniuk kell orvosolni. Itt nincsenek a nagy kerékpárversenyeken megszokott szervizkocsik, nincs masszőr, se szakács. Mindenkinek egyedül kell boldogulnia. No és persze, a tájékozódás sem egyértelmű. A nyomvonalat a navigációs eszközükre töltve kell követniük a résztvevőknek, semmilyen egyéb módon nem lesz jelölve, hogy merre kell menniük.

B. Mezei Éva

Családi kedvezménnyel látogatható az Országház

A családok támogatásának szándékával az Országgyűlés Hivatala az Országház megtekintésére eddig kiadott belépőjegyek mellett 2020. augusztus 10-től bevezeti a családi jegyet.

A kedvezményes belépőre a legalább egy, legfeljebb három 6–14 éves gyermek látogató és a vele közösen érkező egy vagy két felnőtt kísérő jogosult. A családi jegy legalább 30% kedvezményt biztosít, melyet minden magyar és külföldi állampolgár igénybe vehet. A családi jegy megvásárolható a Jegymester honlapján vagy korlátozott számban a helyszínen.
A Nagycsaládosok Országos Egyesületének érvényes tagsági kártyájával rendelkező magyar állampolgárok a negyedik és további 6–14 éves gyermekeik számára is kedvezményes árú jegyet vásárolhatnak.