Megjelent a HTM téli száma!

Adventi vásárok
Ezekben a hetekben Európa különböző nagyvárosaiban adventi és karácsonyi vásárok hangulata, a forralt bor, a puncs, a fahéj, a narancs illata lengi be az utcákat, miközben helyi kézművesek kínálják csalogató portékáikat, betlehemi jelenetek elevenednek meg esténként a patinás óvárosban a színes díszektől csillogó karácsonyfák és a gyönyörűen kivilágított terek látnivalói között.
Valószínűleg kevesen tudják, hogy a karácsonyi vásárok szokása a német nyelvterületről, Bécsből, Münchenből ered a 13. század végéről, a 14. század elejéről. A liturgia szerint az advent a nyugalom, az elmélkedés és az adakozás időszaka, amely négy hétig tart. Az első adventi vasárnap a november 27. és december 3. közötti naptári napok egyike, amelyek azután egészen karácsonyig tartanak.
Nézzünk néhány körülöttünk levő nagyvárost, miként ünneplik ezt az időszakot!
A legtöbb külföldi vásárt járó magyar talán a bécsi karácsonyi vásárt ismeri a legjobban, ahol a Városháza terét (Rauthausplatz) világítják ki. Itt vásárolható meg legelőszőr a karácsonyi bögrés forralt bor vagy puncs, a környező faházakban pedig az osztrák kézművesek kínálják portékáikat.
Pozsonyban a város több terén állítják fel a szokásos színes faházakat, azonban a legnagyobb vásárt a Fő téren (Hlavni námestie) találjuk, ahol a kolbászoktól a libamájon és a káposztalevesen át a pozsonyi kifliig, illetve a forralt bortól a Tátra teáig számtalan finomságot megkóstolhatunk. A Nemzeti Színház előtt számos koncert, kézműves foglalkozások színesítik a programokat.
A budapesti karácsonyi vásár helyszínei gyakran szerepelnek Európa legszebb adventi eseményeinek listáján. Az elmúlt években a Vörösmarty térről a Bazilika elé került a rendezvény központi helyszíne, ahol több mint száz kiállító egyedi ékszerei, bőrdíszművei, kerámiái és karácsonyi díszei között lehet válogatni, remek ételek és borok kíséretében.
Az adventi, karácsonyi vásárok népszerűségének jellemzője, hogy Európa kisebb-nagyobb városaiban immár klasszikus úti célokká váltak a turisták körében.
Pusztay Sándor
főszerkesztő

Megjelent a HTM magazin 2023. téli száma. Megvásárolható, megrendelhető a Kornétás Kiadóban.

Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D. Telefon: 359-1964 E-mail: titkarsag@kornetas.hu