Meseszép tanösvény Tiszakécskén

Befejeződött a Holt-Tisza rehabilitációja Tiszakécskén, három holtág élővilágát élesztették újra.

Fotó: Dernovics Tamás

A négy éve indult beruházással az elmúlt évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek újraélednek és megfelelő otthont adnak a terület hal-, kétéltű- és madárállománya számára. A folyamatban lévő műszaki átadás során már látható, hogy újra erőre kap a helyi élővilág. A helyiek számára egy kiváló kirándulóhely jött létre, amely a tanösvény révén lehetőséget kínál a helyi oktatási intézményeknek a természetismereti foglalkozásokra is. Ezek során a gyerekek megismerhetik a Holt-Tisza értékes élővilágát és a természetvédelem működését.
Turisztikai szempontból is jelentős a holtágak megújítása, mert rengeteg környékbelit és az ország más táján élőt is ide vonz majd az újraélesztett Holt-Tisza. Főleg úgy, hogy a jövőben a vízi sportok számára is megnyitnák a terület egy részét, nem zavarva ezzel a kirándulók, horgászok nyugalmát.

Fotó: Dernovics Tamás

A négy holtág közül hármat kikotortak és a partrendezés is megtörtént, valamint a víz utánpótlása is folyamatos.
A projektben minden kijelölt feladat megvalósult, azaz megtörtént az 1-es, a 3-as és a 4-es holtágak kotrása, a partok rendezése, létrehoztak egy 2500 méter hosszú, 12 állomásos tanösvényt. A tájékoztató táblákon megismerhető a folyó hal- és madárállománya, és a kihelyezett madárlesek és madárlakoknak köszönhetően meg is figyelhetők.

Fotó: Dernovics Tamás

A magyarepitok.hu oldalról – a fentiek mellett – az is megtudható, hogy a program a Kiskunsági Nemzeti Park vezetésével és Tiszakécske Város Önkormányzata valamint a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság közreműködésével valósult meg.