Népszerű a Budapest–Szentendre kerékpárút

A kora ősszel átadott, Budapest és Szentendre közötti kerékpárút népszerűsége töretlen. A Duna jobb partján, az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút hálózat részeként épült beruházás Pest megye egyik fontos közlekedésfejlesztése. Az út jelentősen növeli a térség aktív turisztikai vonzerejét. Jó minőségű, széles és biztonságos kerékpárúton tekernek a Dunakanyar felé induló bringások.

Az 5,61 km hosszú kerékpáros útszakasz Budapest határában lévő Barát-pataktól Szentendréig vezet. Az útvonal a 11-es számú főút forgalmától távol, jellemzően a budakalászi Duna-parton, illetve annak közelében a Lupa-tó mellett is elhalad. A szakasz egyik legszebb része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőn át vezet.

Szentendre közigazgatási területén épült egy, Budakalászon megújult kettő pihenőhely. Az utóbbiakon ivóvizet is tudnak tölteni a kerékpárosok. A projekt leglátványosabb és legösszetettebb építménye a Szentendre határán lévő Dera-patak feletti, mintegy 36 m hosszú, a környezetébe jól illeszkedő kerékpáros híd.

Az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal-kijelölés az Atlanti-óceántól egészen a Fekete-tengerig tart, Magyarországon 420 km hosszan a Duna bal és jobb partján halad. A szlovák határtól Budapestig tartó északi rész felújítása zajlik, melynek a szentendrei az első elkészült szakasza.