toptúra hírlevél 2023/26 – 2023. december 18.

Ünnepek Vallettában – fényfestés, jászol kiállítás, utcai koncertek

A Vallettai Kulturális Ügynökség (Valletta Cultural Agency) december 31-ig várja a Vallettába érkezőket különleges ünnepi rendezvénysorozatára, de a karácsonyi fények és díszek januárban is megmaradnak. A látogatókat a Parlament mellett élő karácsonyfa, Krisztus születését ábrázoló bölcső és jászol, valamint különféle családi programok várják ünnepi hangulatban.

A szervezők 29 eseményt és élményt terveztek a fővárosba. A programok sorában gólyalábasok, kórusok, valamint olyan kedvelt zenekarok és énekesek koncertjei szerepelnek, mint a The Travellers, Michela, Ira Losco, Gianluca Bezzina, Centrestage Gyermekkórus, Sean & Veronique, RIONA, Opening Doors, EnKor, Malta School of Music, Kor Malta, Maria Bambina Kórus- és Zenekari Társaság és még sokan mások.
Már november végén kigyúltak az ünnepi fények Valletta főutcáin, miközben a Szent János-társszékesegyház bejáratánál felavatták a hagyományos karácsonyi bölcsőt. Az ünnepi időszakban végig karácsonyi zene szól a Republic street-en.

A Vallettai Kulturális Ügynökség úgy döntött, hogy idén a béke üzenetére helyezik a hangsúlyt, miközben visszahozzák az évek során elveszett hagyományokat. December 22-én például újraéled a kis Jézus körmenet, amely 18:00 órakor indul a Győzelmes Boldogasszony templomtól, és a Zachary street felől, a Republic street-en át a St John’s square felé tart – ahol Charles J. Scicluna érsek mond üzenetet. A menet a Triton téren ér véget.
A szilveszteri ünnepség ismét a főváros szívében, a Szent György téren kerül megrendezésre, és a Grand Harbour, a Nagy kikötő felett különleges tűzijátékkal köszöntik az Új Évet. A belépés ezúttal is ingyenes lesz. További információkért látogasson el a Valletta Kulturális Ügynökség weboldalára: www.vca.gov.mt/en/

Elkészültek a környezetbarát felsőtárkányi mozdonyok

Átfogó felújítás után – az idei legnagyobb havazás közepette – elkészültek a Felsőtárkányi Állami Vasúton szolgáló C50-es mozdonyok. A kopott kis mozdonyok új, élénk piros színben pompáznak, de a legfontosabb átalakulás belül valósult meg. A tervezés során elsősorban a biztonság növelését és a környezet megóvását tartották szem előtt, hiszen a felsőtárkányi kisvasút fokozottan védett erdőkben zakatol.

A felújítás nyomai a laikus szemnek is jól láthatóak, hiszen ütközőtől ütközőig, kívül-belül megújultak a közel 100 évet szolgált szerkezetek. A magyarországi kisvasutaknál forradalmi környezetbarát újítás, hogy a korábban dízel motorral hajtott kocsik teljes mértékben elektromos meghajtásúak lettek, mely több akkumulátorral és bonyolult elektromos rendszerrel valósult meg. A modern rendszernek hála az is megoldható, hogy a kisvasút fékezési energiáját visszatáplálja az akkumulátorba.

A kisvasútnál dolgozók számításai szerint a visszatáplálásnak köszönhetően egy töltéssel öt menettérti közlekedésre lesz alkalmas a felújított felsőtárkányi mozdony. Egyelőre az akkumulátorok töltését hálózatról tudják megoldani, de terveik között szerepel egy napelemes rendszer kiépítése is. Az elektromos járművekre külön jogosítványt kell szereznie a mozdonyvezetőknek, mely képzés folyamatban van.
A 2024-es szezonkezdettől ezekkel a kedves kis piros mozdonyokkal fog zakatolni a tárkányi kisvonat, ami a megszokott útvonalon közlekedve, de teljesen felújított kocsikkal és pályán, új ökoturisztikai kincse lesz Felsőtárkánynak.

Új kerékpárút épül Bécsben

Holland mintára építik újjá Bécs egyik legfontosabb kerékpáros útvonalát, amely Ausztriában is minőségi ugrást jelent majd. Több zöld, több hely a gyalogosoknak, forgalomcsillapítás és nagyobb biztonság – a bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

Elkezdődött a Hauptbahnhofot a Karlsplatz-cal összekötő Argentinierstraße átépítése Bécsben. Az 1,3 kilométeres szakasz 2024 végére újul meg több fázisban, holland mintára. Az így létrejövő kerékpárút még az osztrák kerékpáros infrastruktúrában is új korszak kezdetét jelenti.
Az Argentinierstraßén ma autósok, kerékpárosok és gyalogosok osztoznak a klasszikus felosztásban. Az út szélén fut a járda és a kerékpárút, amely mára túl szűk az évi több mint egymillió biciklisnek. Nem csoda, hogy folyamatosak a konfliktusok a gyalogosok és a kerékpárosok között. Az átépítés után azonban mindez gyökeresen megváltozik. A rendelkezésre álló teret teljesen újraosztják: a pirosra színezett úttesten osztoznak majd az autósok és a kerékpárosok; a gépjárműforgalmat a haladás irányának váltogatásával csillapítják majd. A kereszteződésekben jobb lesz a beláthatóság és speciális útburkolati jelekkel hívják fel a figyelmet a keresztező forgalomra.

Azzal, hogy egyértelműen elkülönül a kerékpáros és gyalogos közlekedés, utóbbiak nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ráadásul sokkal több helyük lesz a szélesebb járdáknak köszönhetően. A helyiek kívánságának megfelelően rengeteg zöldet telepítenek: 70 fa, 100 évelő-ágyás, páraoszlopok és ivókutak teszik élhetőbbé a környéket és a nyári hőségben elviselhetőbbé a forróságot. Összesen 1.300 négyzetméternyi területen váltják fel ágyások az aszfaltot, 1.500 négyzetméterre pedig új, klímabarátabb burkolat kerül.
A lakosságot kezdettől fogva bevonták az átalakítás tervébe, először 2022 májusában kérdezték meg őket, milyen változtatásokat szeretnének, most pedig megvalósítják azokat: növelik a zöldterületek arányát, csillapítják a forgalmat, hatékonyan elkülönül a gyalogos és a kerékpáros közlekedés, így nagyobb biztonságban érezhetik magukat a gyalogosok a járdán. Az Argentinierstraßén holland mintára kialakított kerékpárút szerves része a Bécs központját Alsó-Ausztriával összekötő Déli Kerékpáros Sztrádának, a Radhighway Süd-nek.