toptura.hu hírlevél 2020/27.

Nyári élmények a szlovákiai Kis Rómában!

A Szlovákia nyugati részén fekvő Nagyszombatban a páratlan történelem ötvöződik a modern élettel. A városban kivételes hangulata van a nyárnak, függetlenül attól, hogy a látogató a középkori dicsőségre emlékeztető utcákon vagy a napsütötte korzón sétál, melyet a vidám élet, a jókedvű emberek csevegése, a gyermekek kacaja és a frissen őrölt kávé csodálatos illata ölel körül.

Idén a városba érkező turista biztosan nem fog eltévedni, mert hétköznap 10 órától – garantált városnéző túra keretében – csatlakozhat az idegenvezetőhöz, aki végigvezeti Nagyszombat központján. Esténként utcai koncerteket, színházakat és a legkülönfélébb kulturális előadásokat élvezhetünk, melyek a Nyár a korzón projektnek köszönhetően elválaszthatatlanul a városhoz fonódnak.

A szombat a kerékpáros városnézésé. Az ipari és modern építészet, a városfalak és a nagyszombati csata története is megismerhető. A vasárnapot érdemes a Kis Róma bebarangolásával tölteni. Aki több napot tölt Nagyszombatban, látogasson el a világhírű pincészetekbe és mézborászatokba, a tisztes családi termékek minőségét megtapasztalni.

Vegyen részt a „Mocný opasok” (Nagyhatalmú szíj) nevű játékban, amely úgy gyerekek, mint a felnőttek számára is nagyszerű szórakozást kínál. Nagyszombat kihagyhatatlan látnivalója a város meghatározó építménye, a Városi torony, melynek szíve egy egyedülálló mechanikus óraszerkezet, amelyre már öt generáció óta a nagyszombati idő őrzői vigyáznak.

A Városi toronyban található Turisztikai Információs Központ munkatársai szívesen biztosítanak helyet a kínálatban szereplő 9 városnézés valamelyikére. Térképeket és promóciós anyagokat kínálnak Nagyszombatról és környékéről, és természetesen nem hiányozhatnak a helyi termékek és ajándéktárgyak sem az otthon maradt szerettei számára. Nagyszombat egy olyan város, melyet meg kell tapasztalni! Az összes fontos információ megtalálható a www.regiontrnava.sk oldalon.

Közvetlen vasúti járatok az Adriára

A RegioJet személyszállító magánvasút társaság új, naponta közlekedő, Magyarországról is közvetlenül igénybe vehető járatokat indít Prága és Rijeka között a nyári turisztikai főszezonban.

Az éjszakai járatok június 30. és szeptember 26. között közlekednek. A vonatokra Magyarországon kizárólag Csorna vasútállomáson lehet fel- és leszállni, a RegioJet vagy a magyarországi üzemeltető, a Continental Railway Solution Kft. weboldalán előre megváltott menetjeggyel. A járatok belföldi forgalomban történő utazásra nem vehetők igénybe. A RegioJet-járatok irányonként 12 kocsival közlekednek. Jegyeket különféle kocsitípusokra lehet foglalni, melyeknek az ára fedélzeti szolgáltatásokat is tartalmaz. Rijekában a vonatok menetrendjéhez csatlakozó buszjáratokat is kínálnak a népszerű horvátországi célpontokhoz, a buszjegyeket a vonatjeggyel egyszerre kell megvásárolni.

Kerékpárút épül a Mura mentén

A Mura-program részeként csaknem 13 kilométer hosszú kerékpárút épül a folyó magyarországi szakaszán.

Többek között a Murán lehetőség nyílik szervezett csónaktúrákra: a térségbe érkező vendégek Murakeresztúrról vízi úton el tudnak jutni a Dráva és a Mura folyó összefolyásáig.

A Mura menti települések egy részét – Molnárit, Murakeresztúrt és a Somogy megyei Őrtilost – összekötő kerékpárút-építés a térség egyik legnagyobb beruházása, melyhez a kormány is támogatást nyújt.

Júliusi holdfénytúra a Badacsonyon

Július 4-én izgalmas, holdfényárban úszó éji kirándulás a Badacsony régióban. A szakvezetéses túra során megismerkedhetünk a hegy minden titkával, közben macskabaglyok félelmetes hangja töri meg a csillagfényes est csendjét – ígéri a júliusi éjszakába nyúló romantikus kaland.
A Kisfaludy-kilátóból páratlan látvány tárul szemünk elé: a Hold ezüsthidat feszít a Balaton víztükrére, másik irányban pedig a Káli-medence falvainak gyöngyfüzérszerűen fénylő csodáiban gyönyörködhetünk.
A tervezett útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó. A túra hossza 4 kilométer, a szintemelkedés 250 méter, a várható időtartam 3 óra.

(Fotó: Orbán Péter)

Indulás 20 órakor. Találkozás indulás előtt 10 perccel a Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeumnál (Badacsony, Kisfaludy út 17.).
Jelentkezés és további információ személyesen, e-mailben vagy telefonon a badacsonyi Tourinform irodában (Park. u. 14. badacsonytomaj@tourinform.hu 06-87/531-013). Bővebb információ a túravezetőnél kapható a 06-70/264-59-19-es telefonszámon.

Ingyenes buszjárat Máltán

Júliustól ingyenes buszjárat köti össze Żurrieq és Qrendi településeket a Kék Barlangról híres Wied iż-Żurrieq völggyel.

A Kék Barlangért és a mélykék tengerért rajongók hamarosan mindkét település főteréről ingyenesen juthatnak el Dél-Málta egyik legismertebb látványosságához a Blue Grotto-hoz. Az ingyenes buszjárat július 4-től a nyári szezon végéig, minden héten csütörtöktől vasárnapig 10 óra és éjfél között közlekedik. Hogy a helyi parkoló túlterheltségét csökkentsék a helyi önkormányzatok San Niklaw-nál alakítottak ki egy személygépkocsi parkolót. Az ingyenes buszjáratnak lesz egy megállója a parkolónál, ahol az azt használók fel- illetve leszállhatnak. Most már nemcsak turistabuszokkal vagy autóval lehet megközelíteni a közkedvelt sziklaképződményt, de azok a turisták is elérhetik, akik a máltai tömegközlekedést szeretnék használni a sziget felfedezéséhez. Így talán a környező kisebb, de annál hangulatosabb települések, mint Żurrieq, Qrendi vagy akár Siġġiewi is felkerülnek a turisták útvonalára és megismerik milyen a máltai vidéki élet.

(Fotó: Blue Grotto / Kék Barlang by Gregory Iron Photography)

Száz keréken a BALAKAT-ra

Június 26–28. között BALAKAT (Balatoni Katolikus Találkozó) névvel idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre az ötven órás szentségimádás Bódi Mária Magdolna emlékére. A rendezvényre – melyet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is támogatott – június 27-én a Veszprémi Érsekség Ifjúságpasztorációja és a Mária Út Közhasznú Egyesület közösen szervezett kerékpáros zarándoklatot.

Az 50 órás szentségimádási hétvégét június 26-án pénteken 18 órakor Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó szentmisével nyitotta meg. A szentmisét követően Galgócziné Szabó Zsófia, a Mária Út Egyesület koordinátora köszöntötte a zarándokokat, felhívva a figyelmet, hogy az elmúlt időszak bezártsága után végre szabadon lehet zarándokolni itthon, akár az oltáriszentség tiszteletének jegyében. A zarándoklás ügyének fontosságát mutatja, hogy Erdő Péter bíboros úr kézzel írott üzenet küldött a BALAKAT résztvevőinek és a zarándokoknak!

A kerékpáros zarándokok 27-én reggel Veszprémből illetve Balatonfüredről indultak, majd a balatonalmádi Szent Jobb-kápolnától együtt, több mint ötvenen érkeztek meg a balatonfűzfői Jézus Szíve templomhoz, ahol szeretetvendégség és a szentségimádás várta őket. Hatalmas öröm, hogy ennyien, közös lélekkel tették meg az utat.

Továbbra is hívnak, próbálja ki mindenki a zarándoklás testet és lelket formáló erejét. Minél többen vegyenek részt augusztus 15-én az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon, a Mária Út Egyesület Nemzetközi Zarándoknapján! (www.mariaut.hu)