toptura.hu hírlevél 2020/35.

A vulkánra épült város

Selmecbánya (Banská Štiavnica) (10800 lakos) néhai bányászváros manapság ismét gyarapodik, és a természetvédelmi oktatás és kutatás szlovákiai központjává válik. A város ismét a diákok városa lett, akik újra életet lehelnek az ódon városba. A középiskolás és főiskolás diákok a fő szervezői és résztvevői a szeptemberenként megrendezésre kerülő Szalamander-ünnepségeknek is. Ennek az ünnepségnek a csúcspontja az ünnepi éjszakai szalamander-menet, amely a sokszínű történelmi kosztümökről és kocsikról ismert. A közkedvelt rendezvénysorozat fő jelképe a foltos szalamandra, amely a monda szerint elvezette a helyi lakosokat a gazdag arany és ezüstlelőhelyekhez.

Selmecbánya, Óvár

Selmecbánya városa egy vulkán közepén található. A vulkanikus tevékenységnek köszönhető, hogy nemesfémek és különböző ásványok találhatók a környező hegyekben. Ezek a kincsek tették lehetővé a hegyek és a városlakók közti hosszútávú és intenzív együttélést.

Egy 2017-es felmérés szerint sokan úgy tartják, hogy Selmecbánya a legszebb, ezért a turisták által egyik legkedveltebb, legromantikusabb szlovákiai város. Valóban mesebeli város, nincsenek reklámok, óriásplakátok, de még közlekedési lámpák sem zavarják a történelmi városképet.

A városháza és a Szent Katalin-templom

A szépen felújított házak, tetők, tornyok és kanyargós utcák labirintusa adja a város egyediségét. Ha nem járnának autók és nem lennének útjelzőtáblák egy igazi középkori városban érezhetnénk magunkat. A város azonban nem csupán külső megjelenésének köszönheti népszerűségét. Selmecbánya valamikor a Magyar Királyság harmadik legnagyobb városa, évszázadokon keresztül Ausztria és a Magyar Királyság gazdagságának fő forrása és Európa egyik legfontosabb bányavárosa volt. Több ezer tonna aranyat és ezüstöt fejtettek ki az itteni bányákban. A város a technikai fejlődés fontos központja volt, erről tanúskodik a világ első műszaki főiskolája, a feketelőpor alkalmazása a bányászatban és egy, a világon egyedülálló bányatavakból álló vízgazdálkodási rendszer létrejötte. A város és műszaki műemlékei 1993-ben kerültek fel az UNESCO világörökség listájára.

A selmeci bányatavak egyike

Nyáron a kávézók ismét megtelnek vendégekkel, a Szlovák Bányászati Múzeum újra megnyitotta mind a hét kiállítását. Látogatható a bánya a városközpontban, valamint a skanzen is. (www.banskastiavnica.travel)

Budai kilátók és színes falevelek

„Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.”
(Petőfi Sándor)

Ősszel legszínesebb az erdő. A bokrok és fák zöld levelei októberben a harsogó sárga és az égő vörös legváltozatosabb árnyalataiban pompáznak, elvarázsolva minden erdőjárót. Menjünk, kiránduljunk, s gyönyörködjünk az erdő színeiben és szintjeiben. Válasszunk plusz „kapaszkodókat”, melyek a lélek mellett, a testnek is jó szolgálatot tesznek. Ezek pedig a kilátók.

Mivel a Budai-hegység jellegzetes pontjaira elődeink már több, mint egy évszázad óta időről-időre emeltek kilátókat, nem kell messze utazzunk. A Budapest XII. kerületében található népszerű Normafa és – a Diósdhoz hasonló közelmúltú – Nagykovácsi község között hat olyan magaslatot fűzhetünk fel egy kiadós, 24 km-es túrára, mely maga is természetes kilátópont vagy épített kilátónak ad helyet. Itt, most az útvonal első felére invitálunk. Az erőnléttől, életkortól vagy a szabadidőtől függően a túra több helyen megszakítható. Útközben fotózzunk és gyűjtsünk színes faleveleket ajándékba!

Kezdjük túránkat a Széll Kálmán térről, a 21-es busszal! A Normafánál leszállva a Síház mögötti büféktől már látható az első állomás, a Budapest legmagasabb pontján 1910-ben átadott Erzsébet-kilátó, ahova a táblák iránymutatását követve bő fél óra az út. A János-hegy csúcsán álló kilátó negyedik szintjéről pazar a város látványa. Innen a Libegővel ereszkedhetünk le Zugligetbe.

A kilátóból „megcélozva” a Gyermekvasút Szépjuhászné állomását újabb 30–40 perc az út. Ez most jelentős ereszkedés, útközben a fák színes lombkoronájának látványával. Innen BKV-busszal a városba, vonattal vissza a Normafához, vagy Hűvösvölgybe utazhatunk.

Kisebb pihenő után bő negyed óra a Nagy-Hárs-hegy, ahol a kilátóval egy kiváló erdőmérnöknek, Kaán Károlynak állított emléket az utókor. Ha kiélveztük a legfelső szint kínálta körpanoráma látványát, a Kis-Hárs-hegyre újabb 15–20 perc alatt lehet átsétálni. Az 1977-ben – érdekes, egyedi építészeti megoldással – épült, majd 2008-ban és 2018-ban újjáépített kilátó eredetijét az erdészet akkori főmérnöke – később az organikus építészet jeles képviselője –, Makovecz Imre tervezte. 2012-ben róla nevezték el az építményt. A kilátó körül kisebb parkot alakítottak ki padokkal asztalokkal, ahol érdemes napfürdőzni.

Eddig tartott a túra. Innen 20 perces sétával érhető el a 29-es busz Csibor utca megállója, a 129-es busz Széher úti végállomása és a Gyermekvasút Hűvösvölgy végállomása.

Kedves Olvasó! Ne maradjon le az őszi erdő csodájáról! A Tipográfia TE október 10-én szervezett teljesítménytúra keretében biztosít lehetőséget a teljes táv bejárására.

Szádvár rád vár!

Sajnos sötét fellegek gyülekeznek az őszi vármentés felett. Ennek ellenére a Szádvárért Baráti Kör tagjai igyekeznek optimisták maradni, hiszen a Szögliget település feletti Szád-várban tartott augusztusi régészeti hetük csodálatosra sikerült! Ez ad bizakodást a munkák folytatásához. Amennyiben a szabályok engedik, szeretnék megrendezni végre a XXVIII. Vármentő Napokat!

A várban – terveik szerint – idén is a Nemzeti Ünnepen, 2020. október 23–24-én (péntek–szombat) folytatják Szádvár megmentését!

A nyáron végzett megfigyelések alapján a vár területén, több helyen is lehet gyéríteni a növényzetet, leginkább a déli fal környékén. Persze remélik, ismét lehetőségük lesz követni a Nemzeti Várprogram kivitelezési munkálatait is.

Szád-vár romjai

Az önköltséges, önkéntes munkára vállalkozók szállása Szögligeten, a festői fekvésű Major vendégházban lesz. Érkezni és a szállásokat elfoglalni legkorábban október 22-én, csütörtökön este lehet, hazautazni pedig legkésőbb vasárnap délelőtt van mód!

A Vármentő Napok munkálatai során elfáradtak akár maradhatnak is pár napra, felfedezni Szádvár tágabb környezetét. A vár tövében vezet az Országos Kéktúra útvonala, de kiadós barlangtúrákat is lehet tenni Jósvafőn, Aggteleken, vagy akár a Szlovák Karszt barlangjaiban.

A XXVIII. Vármentő Napokra a szadvar.hu oldalon lehet jelentkezni.