toptura.hu hírlevél 2021/1.

Felső-Garammente lehetőségei profiknak és amatőröknek

Az évadban is megnyílik Felső-Garammente a látogatók előtt. Több, néhány kilométeres ápolt pályát kínál síelőknek és snowboardosoknak. A gyakorlottabbak Szlovákia legnagyobb síterepén Jasnán sízhetnek. A gyermekes családok számára a kevésbé fárasztó pályákat javasolják. Ilyen a Mýto Ski vagy a Ski, Golf és Hotel Resort Tále. A Király-hegyről, pontosabban a Ski Telgárt síközpont lejtőiről egyedülálló panoráma nyílik a térségre.

A legnagyobb síterep, a Jasná az Alacsony-Tátra déli lejtőin a hagyományok, valamint az adrenalin szerelmesei örömmel várhatják a – reméljük – hagyományosan február végén megrendezésre kerülő Nemzetközi Krnačky Versenyt.

Felső-Garammente télen számos sífutópályát is kínál. A sífutók Pohanské ápolt ösvényein élvezhetik az Alacsony-Tátra gyönyörű panorámáját. Esti sífutás mesterséges megvilágítással pedig a Ski, Golf és a Hotel Resort Tále területén várható. A Király-hegy alatt kiváló minőségű sífutópályák várnak a látogatókra a Chmaroš viadukt alatt, a SKI Telgárt síterületen, vagy a leghosszabb út Šumiac és Telgárt között található.

Közép-Szlovákia a hagyományos sízés kedvelőinek

Teljes varázsában pompázik még a téli hónapokban is, amikor sok sportkedvelő tapasztalhatja meg a síelést a Körmöcbánya, Besztercebánya vagy Breznó városa körüli festői vidéken. A professzionálisan karbantartott lejtők és sífutópályák, frissítők, síszolgáltatások és síiskolák garantálják a minőséget és az elégedettséget.

A közép-szlovákiai régió legjobb síterepei között szerepel a Skalka Aréna, amely a Nagy-Fátrában, a Körmöci-hegységben található.

A hegyvidéki üdülőhely összesen több mint öt kilométer hosszú lejtőt kínál. Ezek minőségi technológiával vannak karbantartva, így a legigényesebbeknek is megfelelnek. Csaknem hatvan kilométernyi sífutópálya áll rendelkezésére a hagyományos sízés kedvelőinek, továbbá a kezdő sífutók is megtalálják terepüket.

Šachtičky üdülőhelyen hét változó nehézségű pálya áll rendelkezésre, négy felvonóval és két felvonóval a legkisebb síelők számára.

A SKI Králiky üdülőhely gyönyörű természeti környezetben fekszik a Körmöci-hegységben. A történelmi Besztercebánya közelében számos üdülőhely található, amelyeket gyermekes családok számára hoztak létre. Az egyik legnépszerűbb a Králiky üdülőhely, amely négy könnyű lejtőt kínál a látogatóknak, összesen 2330 méter hosszúsággal.

Besztercebánya közelében található egy másik síelési lehetőség is, amely alkalmas családi síelésre. Selce falu közelében, Čachovban a lejtők teljes hossza másfél kilométer. A gyermekes szülőknek lehetőségük van az üdülőhelyen található gyermekfelvonó vagy óvoda használatára. A sífelvonók közelében van egy természetes jégpálya is a korcsolyázás szerelmeseinek.

Átadták Kaposváron az ország első új intermodális csomópontját

A busz- és vasútállomás egymás mellé került és kettéválasztott városrészeket kapcsol össze a kaposvári intermodális csomópont.

A vasút és a busz közötti átszállást rendkívüli módon egyszerűbbé tevő megoldás a turistáknak is jelentősen megkönnyíti a természetbe való gyorsabb eljutást. A megoldással „közelebb kerül” a Zselic és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra számos Somogy megyei szakasza.

Az országban tervezett intermodális csomópont program során, melyben egy helyszínre kerül számos fontos város vasút-, és buszpályaudvara, Kaposvár kapott elsőként új létesítményeket és egyben a városképet átalakító beruházást.

Továbbá átadásra került az Esterházy Pál gyalogos–kerékpáros híd a Petőfi téren, amely impozáns volta miatt méltán válhat Kaposvár új szimbólumává.
Az új, ívelt felüljáró egyik hídfője egy mesterséges domb, rajta tereplépcsőkkel, növénykazettákkal, ligetes kiültetéssel, padokkal. A nyolc méter széles hídon a kerékpárosoknak külön sávot jelöltek ki.

A négysávos út forgalmi sávjainak áthelyezésével szabadult fel az a terület, amelyen megépült az új, helyi és helyközi járatokat egyaránt kiszolgáló buszállomás. E mellett egy 92 férőhelyes P+R parkoló is épült a Csik Ferenc sétánynál, de a MÁV felvételi épületénél is várakozhatnak majd az autósok.

Az intermodális csomópontok zöld irányba terelik a közlekedést.