toptura.hu hírlevél 2021/16.

Hagyan lett Dernő „Kis-Pest”?

A kassai régióban találj rá kreatív forrásaidra és tévedj el a vadonban! Saját kreativitásuk határait Horák Cyril kézműves kovácsműhelyében feszegethetik a látogatók. Ez a szinte mesebeli műhely Regetruszkán (Ruskov) található, Kassától csupán 22 km-re, és szó szerint mindenkit bevonz. Az autentikus élmények és a megszerzett készségek mellett egy saját kézzel elkészített emléktárggyal távozhatunk. A forró kovácsműhely levegője után jólesik majd egy különleges frissítő: egy erdei fürdő a Vihorláti-hegyek árnyékában, ahol a két kilométer hosszú ösvényen, idegenvezető segítségével tanuljuk meg érzékelni az erdőt tapintás, látás, hallás és ízlelés útján, teljesen belefeledkezve a vad természetbe.

Fotó: Pusztay Sándor

A természet erejét – amely olykor az épített emlékeket is legyőzi –, a kassai régióban a látogatók az „urban exploration” (rövidítve URBEX), megtekintésekor is észlelhetik. Az URBEX a régiók felfedezésének korszerű jelensége és módja. Ebből a szempontból ideális helyszínnek ígérkezik a dernői vasgyár, a magyar határtól alig félórás autóútra. A történelem, az ősi természet és az adrenalin találkozik itt, az egykor Andrássyak tulajdonában álló gyárban, amelynek köszönhetően valaha Dernőn öntötték a legjobb minőségű vasat egész Magyarországon.

Fotó: Pusztay Sándor

Itt születtek meg a Pestet Budával összekötő Lánchíd tartóoszlopai és fő elemei is, ezért is kapta Dernő a „Kis Pest” nevet.

Fotó: Svoboda Hadtörténeti Klub

A közeli Regeteruszkán (Ruskov) működik a Svoboda Hadtörténeti Klub, mely szervezet a hadtörténet támogatóinak önkéntes polgári egyesülete. A történelem bemutatására összpontosítanak, a katonai egységek és a katonai tárgyak iránti érdeklődésük tisztán technikai indíttatású. Tevékenységükkel, gyűjtőmunkájukkal – szabadidejükben és saját erőforrásaikból – segítségére vannak más katonai történelmi kluboknak, különböző állami intézményeknek vagy múzeumoknak, helyi önkormányzati szerveknek, a polgári védelemnek.

Tátrai élmények

A legendás és megunhatatlan Magas-Tátrában is hosszabb a nyári szezon.
A meghosszabbított nyári szezonban sem lesz hiány szórakozásban és élményekben. A látogatók idén a „Barangolások a tátrai települések történelmi emlékei nyomában” programsorozat keretén belül, kulturális és turisztikai séták során professzionális kalauz révén ingyenesen ismerhetik meg a legkedveltebb tátrai települések történelmét, fedezhetik fel emlékműveit és érdekességeit.

Fotó: Pusztay Sándor

A hétvégi barangolások olyan helyekre juttatják el a régióban, melyeket eddig nem is sejtettek. A tapasztalt turisták rálelnek az őket vonzó aktivitásokra. A magashegyi terepen kiépült az első via ferrata típusú biztosított útvonal, amely a létező ösvénnyel párhuzamosan vezet a Vörös-torony-hágón (Priečne sedlo) át.

Pompázik Tatabánya Cifra Palotája

Augusztus végén megkapta a használatbavételi engedélyt a tatabányai Tulipános Ház. Az egykori Bányatiszti Kaszinó műemlékké nyilvánított épületének felújítása. A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építtette, szecesszióba visszanyúló magyaros stílusban, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve. 

Fotó: magyarepitok.hu
Fotó: magyarepitok.hu