toptura.hu hírlevél 2021/19.

Művészek és borászok Hegykőn

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Hegykőn augusztus 19–21. között, a Széchenyi Ödön parkban megrendezett Borok utcája elnevezésű rendezvény, amelyen tizenkét neves soproni borász kóstoltatta borait. A kitűnő borok mellett koncertek, gasztronómusok, árusok forgataga várta a vendégeket.

Fotó: Borlovagok

A rendezvénysorozat első állomása a júliusi, immár 16. alkalommal megrendezett országos hírű, tíznapos képzőművészeti-zenei Tízforrás Fesztivál volt. Ennek keretében a nagycenki Horváth & Lukács Galéria és a hegykői önkormányzat is megtartotta a már hagyományosnak számító – immár hetedik – Hegykői Művésztelep elnevezésű alkotótáborát, melyen Baki Péter (Munkácsy-díjas), Démuth Réka Lilla, Józsa Poppel, Tóth István, Varga-Amár László (Munkácsy-díjas) és Veszely Lajos festőművészek vettek részt.

Fotó: Borlovagok

Alkotásaikból a fertőhomoki Tájházban nyílt kiállítás. A nagyszámú hazai és külföldi vendéget vonzó határ menti rendezvénysorozat méltán aratott sikert, és felhelyezte a falut az ország kulturális és kulináris térképére.

A Hernád áttörés

A Szlovák Paradicsom (Slovensky raj) a Magas-Tátrától délre, az Alacsony-Tátra lezárásaként Szlovákia keleti részén helyezkedik el. A vidéket 1988-ban Nemzeti Parkká nyilvánították, amelynek izgalmas szépségét a völgyszakadékok, a vízesések, a szurdokok, a barlangok és egyéb mészkőképződmények adják.

Fotó: Máté István

A Nemzeti Park egyik leglátványosabb része a Hernád áttörés (Prielom Hornádu), amelyet a folyó évezredes munkával alakított ki. A turistaút végigjárását izgalmassá teszik a különféle pallók, láncok, tálcák. Az áttörés az év minden szakában a kék jelzés mentén végigjárható, amelyet szép kilátást nyújtó kilátópontok, árnyat adó erdők, látványos sziklaképződmények teszik hangulatossá.

Fotó: Máté István

A folyó felett átívelő első vasból készült híd 1925-ben készült el, amelyet a Fehér-patak torkolatánál állítottak fel. Hosszú ideig csak a Hernád áttörés nyugati része volt járható, 1974-ben fejeződött be a folyó feletti sziklafalakon a sziklatálcák elhelyezése. Utolsóként a Tamásfalvi kilátó (Tomasovsky vyhlad) és a Létánfalvi malom (Letanovsky mlyn) közötti szakaszon építették ki a mesterséges segédeszközöket, megteremtve ezzel a Hernád áttörés teljes hosszában való végigjárását.

A túra során hangulatos, széles erdei utak váltakoznak a keskeny, időnként csúszós vízparti ösvényekkel. Hét alkalommal függő-, és fix hidakon, egy alkalommal pedig kőhídon kelhetünk át a folyó egyik partjáról a másikra. Az útvonalon megközelítően négyszáz méter lánc és száz méter doronglétra van elhelyezve.

Szlovákiai utazás – jó ötlet.
A projekt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósult meg.