toptura.hu hírlevél 2021/2.

Tél a Bachledkán

A Bachledka Ski & Sun egy egész évben üzemelő hegyi családi üdülőhely, amely a Szepesség északi részén, Poprádtól 30 kilométerre északra és a lengyel határtól mindössze 18 kilométerre fekszik.
Ebben a régióban megcsodálhatjuk az egyedülálló gorál kultúrát, az egyedi népi építészetet, a helyi folklórt, a hegyeket és a télen-nyáron gyönyörű környező természetet. A központ jellegzetessége, hogy három völgyet köt össze, s mindhárom irányából megközelíthető (Bachleda-völgy, Kisfrankvágása, Tavas).

A nyolc kilométer teljes hosszúságú sípályák az egész szezon alatt hógaranciát nyújtanak (6,7 kilométeres szakaszon mesterséges a hópótlás), és ezeket az új, tízszemélyes Bachledka gondola, egy négyüléses felvonó a Tavasban és öt sífelvonó szolgálja ki.
A Bachledka a Tatry Super Ski csoport tagja, ami azt jelenti, hogy egy síbérlettel Szlovákiában és Lengyelországban akár 18 síközpontban több mint 62 kilométernyi, 96 különböző nehézségű sípályán síelhetünk, és 87 kötélpályát vagy sífelvonót vehetünk igénybe.
A napi rendszerességgel karbantartott pályák, az éjszakai síelés, a sífelszerelés-kölcsönzés és szerviz, az ingyenes parkolás és a síbusz természetesen alapkövetelmény. Az üdülőközpont a nem síelők számára is sokféle tevékenységet kínál. Ilyen a 2,5 kilométer hosszú szánkópálya, a megvilágított jégpálya a Tavasban, a 20 kilométernyi sífutópálya és a közvetlenül a lejtőn található wellness.
A Lombkorona tanösvénynek köszönhetően – amely a 67 méter hosszú csúszdájával egész évben nyitva áll – csodálatos kilátás nyílik a hófödte Bélai-havasok panorámájára.

A régió legnagyobb téli gyermekszigete, a Bachledka Gyermekvilág síiskolát, sítábort és különféle látnivalókat – mint például snowtubing (hócső), mini körhinta vagy fedett gyermek sarok – kínál.
Ez a terület a Hrebeň sípályán található. A hegygerincen lévő síiskola mellett egy új edzőterület is van, közvetlenül a Bachleda-völgyben, a tízszemélyes Gondola Bachledka felvonó beszállóállomása felett. (https://bachledka.sk/zima/informacie/cennik)

Tour’d a havat – társasági síverseny Donovalyn

A nagy népszerűségnek örvendő amatőr társasági síverseny a Montana Tours Travel Agency és a Magyar Síakadémia közös szervezésében kerül megrendezésre 2021.március 12–15-én Donovalyban. A fergeteges hangulatú versenysorozat több éve kerül megrendezésre, az idei szezonban már a negyedik kupafordulónak ad otthont a Donovaly síközpont és a Residence Hotel & Club, a Patty ski pedig együttműködésével segíti a munkánkat.

Az eseményre elsősorban családokat várnak, hiszen minden korosztály részére szól a verseny több kategóriában. Síoktatást is szerveznek az abszolút kezdőktől, újrakedzőktől a „profik”-ig, mindenki megtalálhatja a tudásának legmegfelelőbb csoportot. A háromnapos rendezvény alatt számos apres’ ski programmal készülnek, sztárvendéggel és esti hangulatos összejövetelekkel. (info:imola@montanatours.hu)

Könnyen bejárható kirándulóhelyek Máltán

Télen aktívan kimozdulni, járvánnyal nem sújtott időszakban sem könnyű feladat. Az ötlet, hogy kimenjünk edzeni a hidegbe, vagy az ünnepek alatt ránk rakódott plusz kilókat eltüntetni az edzőterembe, nem túl csábító gondolat, ahogy a derekunk köré rakódó hurkák sem! Nehéz megtalálni a tökéletes helyet egy kis testmozgáshoz (hogy közben ne fagyjunk meg és a kedvünk is megmaradjon), de ha történetesen épp Máltára készülünk, vagy olyan szerencsések vagyunk, hogy épp ott tartózkodunk, íme néhány hely, hol és merre érdemes Málta szerte aktívan mozogni és feltöltődni.

Mgarr ix-Xini

Egy újabb ikonikus helyszín a kissebik szigeten. Mgarr ix-Xini látványos öble ihlette meg anno a „Brangelina” színész sztárpárt, hogy megalkossák a By the Sea, azaz A tengernél című filmdrámájukat. Most az egész terület a mienk lehet, ha csak egy kis időre is, mert ez a táj télen végtelenül nyugodt és csendes, miközben számos szemet gyönyörködtető apróságot lehet felfedezni. Felettünk a hamisítatlan gozói kék ég, előttünk a végtelen tenger, és körülöttünk az öböl lenyűgöző sziklafalai.

Buskett Garden

A Buskett liget az év bármely időszakában tökéletes túra célpont, és akkor a legjobb, ha egy kis piknikkel kombináljuk. Itt akár kocoghatunk vagy futhatunk is egy jót. Annak sincs semmi akadálya, hogy jól megizzasszuk magunkat, miközben fülünkben dübörög a zene és a pulzusszámunk is az egekbe ugrik, persze csak ha intenzív edzésre vágyunk. A ligeterdő számos árnyas területén végezhetünk kardió gyakorlatokat, de ha csak egy kellemes sétára vágyunk, arra is tökéletes. Ugyan a tengertől távol, de itt is oxigéndús levegővel töltődhetünk fel, és ha egy piknik kosárral felszerelkezve érkezünk, akkor a jól megérdemelt ebédet vagy uzsonnát is helyben fogyaszthatjuk a fák árnyékában.

Ausztriába január 15-től csak elektronikus regisztrációval

A koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedések részeként Ausztriába kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet belépni január 15-étől.

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is.
A korábban elrendelt 10 napos karantén kötelezettség továbbra is érvényben van, a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján. Kivételt csak az ingázók, az átutazók és az előre nem látható családi okból – például temetés – beutazók jelentenek, rájuk sem a karantén, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.

Azok a személyek, akik a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott országból érkeznek, a karantén kötelezettség alól mentesülnek ugyan, de az elektronikus regisztráció alól nem. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, jelenleg Európában csak Izland, Finnország, Norvégia, Görögország és a Vatikán tartozik ebbe a körbe. A beutazás előtti online regisztrációnál nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is, hol tartózkodott az előző 10 napban.

Az adatokat a beutazástól számítva 28 napig tárolják, majd törlik a rendszerből.

Az online regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló e-mailt, amelyben tájékoztatják az Ausztriában éppen érvényben lévő szabályozásról, a karantén kötelezettségről, illetve az ez alól való mentességről. A visszaigazolás tartalmaz egy QR-kóddal ellátott PDF fájlt, amelyet kinyomtatva vagy elektronikus formában a határon be kell mutatni. A regisztrációhoz szükséges elektronikus formanyomtatvány január 13-ától rendelkezésre áll az egészségügyi minisztérium honlapján.

toptura.hu online
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d.

A kiadásért felel:
Pusztay Sándor ügyvezető igazgató
s.pusztay@kornetas.hu

Felelős szerkesztő: Máté István
mate@toptura.hu