toptura.hu hírlevél 2021/7.

Bakony napijegy

Bakony napijegy vásárolható, ami korlátlan utazási lehetőséget biztosít a MÁV-START Veszprém–Győr vasútvonalán és a VOLÁNBUSZ kijelölt környékbeli járatain. A MÁV–Volán-csoport legújabb jegytípusának köszönhetően a Bakony népszerű kirándulóhelyei már egyetlen jeggyel elérhetőek.

Túrázók szállnak vonatra Porva-Csesznek megállóban • Fotó: Máté István


A MÁV-START és a Volánbusz olyan integrált díjterméket fejlesztett ki, amely egyszerű feltételeket és vásárlási folyamatot biztosít az utasoknak, kihasználva a kézenfekvő, de eddig ebben a térségben nem alkalmazott együttműködési lehetőségeket a MÁV–Volán-csoport tagjai között. Az új napijegynek köszönhetően a Bakony páratlan turisztikai úticéljai, népszerű kirándulóhelyei még könnyebben elérhetőek. A térség jobb elérhetőségének érdekében áprilisban jelentős menetrendi fejlesztés is történt a vonalon, két óránként, ütemesen közlekednek a vonatok Győr és Veszprém között.
A Bakony napijegy április 22–június 15. és szeptember 1–október 31. között hétvégére és munkaszüneti napokra, június 16–augusztus 31. között pedig minden napra megváltható. Az érvényesség napján korlátlan utazásra jogosít a MÁV-START Győr–Veszprém vasútvonalán és a Volánbusz járatain Veszprém–Lókút–Eplény–Olaszfalu–Pénzesgyőr–Zirc–Nagyesztergár-Bakonynána-Szápár-Csetény-Veszprémvarsány-Románd-Bakonyoszlop-Dudar–Borzavár–Bakonybél–Porva–Csesznek–Bakonyszentkirály–Fenyőfő–Bakonykoppány–Bakonyszücs–Bakonyszentlászló–Bakonygyirót települések közötti utazásra.
A napijegyet 1199 forintért, illetve a 26 éven aluliak számára 799 forintért a MÁV-START pénztáraiban, a megújult ELVIRA oldalon, valamint a MÁV applikáción keresztül lehet megváltani.

Nagy nevű tudósok tették le a turistaság alapjait a Bakonyban • Fotó: Máté István

Ismét felújítás vár a szepesi várra

A rekonstrukciós munkálatok során a kritikus állapotban lévő román stílusú palotát és a nyugati palotákat szeretnék helyreállítani a felújítási fázis második szakaszában a szepesi várban. A vár egyes részeit az összeomlás fenyegeti.
A Szlovák Nemzeti Múzeum már kiírta a közbeszerzést a több mint három évet igénybe vevő építészeti munkálatok kivitelezésére, melyre a kormány ötmillió eurót hagyott jóvá. Az elmúlt években zajló rekonstrukció első fázisában bevezették a vár felső részébe a közműhálózatot, hiszen a víz és az energia eddig csak a középső udvarig volt elérhető.

Fotó: slovakia.travel


Ezen kívül felújították a Kapitányházat is, ahol az alkalmazottak számára sikerült kialakítani helyiségeket. A munkálatok befolyással lesznek a vár látogatottságára A felújítás második fázisában a nyugati palotákat és a kápolnákat fogják helyreállítani, ezen kívül a felső udvart és a román stílusú palotát is rekonstruálni fogják. A felújítási munkálatok után a palotát meg fogják nyitni a nyilvánosság számára.
A munkálatok minden bizonnyal befolyással lesznek a vár látogathatóságára, amit minden bizonnyal korlátozni fognak. A szepesi vár Közép-Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, 1993-tól a Világörökség része.

toptura.hu online
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d.

A kiadásért felel:
Pusztay Sándor ügyvezető igazgató
s.pusztay@kornetas.hu

Felelős szerkesztő: Máté István
mate@toptura.hu